Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відбувся вебінар ПАРД&АФП щодо перспектив пруденційного нагляду

24 червня ПАРД&АФП провели вебінар на тему «Європейська перспектива пруденційного нагляду в Україні» для професійних учасників фондового ринку.

У своїй доповіді Олександр Федоров, генеральний директор Dragon Capital (Cyprus) Limited, ознайомив учасників вебінару з вимогами законодавства Європейського союзу щодо пруденційного нагляду за інвестиційними компаніями на прикладі пруденційних вимог Республіки Кіпр. Зокрема мова йшла про три основні рівні системи пруденційного нагляду:

Pillar I – адекватність капіталу, істотні позиції, леверидж діяльності компанії, істотні позиції менеджменту;

Pillar II – система оцінки ризиків компанії та контроль регулятора за адекватністю вказаної системи особливостям діяльності компанії;

Pillar III – публічне розкриття інформації.

Доповідач детально пояснив розрахунок показника адекватності регулятивного капіталу з урахуванням кредитного ризику, ринкового та операційного ризику, а також здійснив огляд основних підходів до оцінки зазначених ризиків.

Детальніше з презентацією Олександра Федорова «Пруденційний нагляд. Європейський досвід» можна ознайомитись за посиланням.

У другій частині вебінару Олена Велика, головний експерт напрямку з торгівлі цінними паперами ПАРД&АФП, висвітлила питання адаптації української системи пруденційного нагляду до європейських вимог. У своїй презентації вона звернула увагу учасників вебінару на те, що затверджена 18.06.2016 року Комплексна програма розвитку фінансового сектору до 2020 року передбачає ряд заходів щодо посилення вимог до фінансового стану учасників фінансового ринку та удосконалення системи регулювання та нагляду. Також програма містить перелік актів законодавства ЄС, що підлягають імплементації в Україні, в тому числі Директива ЄС 2013/36/ЕС та Регламент № 575/2013 щодо пруденційного нагляду мають бути імплементовані до 30.09.2018 року.

Вона також повідомила, що в НКЦПФР триває робота над проектом нового Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками, яке розповсюджуватиметься на торговців цінними паперами, депозитарні установи, компанії з управління активами та суб’єктів клірингової діяльності. Нове Положення замінить всі діючі нормативно-правові акти, що встановлюють порядок розрахунку пруденційних нормативів. Доповідач розповіла про нові показники, які будуть розраховувати торговці цінними паперами та депозитарні установи, а також висвітлила концептуальні пропозиції ПАРД&АФП щодо реформування системи пруденційного нагляду на фондовому ринку.

Детальніше з презентацією Олени Великої «Перспективи пруденційного нагляду в Україні» можна ознайомитись за посиланням.    

Запис вебінару ви зможете переглянути на каналі ПАРД на YouTube.

Поділитись: