Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відбувся повторний семінар ПАРД&АФП щодо пруденційних нормативів

22 грудня за численними проханнями професійних учасників фондового ринку ПАРД&АФП провела повторний семінар щодо системи пруденційного нагляду у 2016 році для тих компаній, що не встигли взяти участь в семінарі 19.11.2015 року.

У заході взяли участь близько 90 представників торговців цінними паперами та депозитарних установ, які мали можливість задати свої запитання доповідачам від НКЦПФР та Асоціації.

Дмитро Тарабакін, член Комісії, у своїй доповіді пояснив мету запровадження змін до системи пруденційного нагляду та окреслив плани регулятора щодо подальших кроків. Зокрема, він зазначив, що в рамках імплементації законодавства ЄС, Україна повинна буде визнати ліцензії інвестиційних фірм, виданих державами-членами ЄС, та допустити такі компанії до роботи на території України без проходження дозвільних процедур. Тому локальні професійні учасники повинні відповідати європейським вимогам та бути готові до конкуренції з глобальними інвестиційними фірмами. Разом з тим, регулятор докладає всіх зусиль для того, щоб українські професійні учасники раніше отримали допуск до роботи на ринках країн ЄС, ніж Україна визнає європейські ліцензії.

Наступний доповідач Катерина Рафальська, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринку цінних паперів та емітентів, та пруденційного нагляду НКЦПФР, висвітлила основні зміни щодо пруденційного нагляду, що наберуть чинності у 2016 році. Вона відзначила, що за результатами опрацювання перших звітів про пруденційні нормативи, Комісія прийматиме рішення про необхідність коригування положення та закликала професійних учасників до співпраці з регулятором.

Короткий огляд історії питання про розробку нового Положення зробила Олена Велика, головний експерт напрямку з торгівлі цінними паперами ПАРД&АФП. Вона розповіла про роль Асоціації в цьому процесі, а також про враховані та невраховані пропозиції. Доповідач звернула увагу на те, що Асоціація вже отримала від Комісії та опублікувала перші відповіді на запитання щодо порядку застосування нових правил та запропонувала учасникам заходу у разі виявлення проблемних питань інформувати про це ПАРД&АФП.

Завершила захід презентація Сергія Москвіна, Голови Експертної ради ПАРД&АФП. Він презентував проект Методики розрахунку пруденційних нормативів та повідомив, що Асоціація направила документ до Комісії на погодження та очікує відповіді.

 

Матеріали семінару доступні за посиланням.

 

Також пропонуємо ознайомитися з відеороликами семінару на каналі ПАРД у YouTube.


Поділитись: