Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

На семінарі ПАРД&АФП розглянули основні нововведення в законодавстві, що регламентує провадження депозитарної діяльності

23 грудня відбувся семінар ПАРД&АФП «Законодавчі нововведення: діяльність депозитарних установ». У заході взяли участь близько 130 представників депозитарних установ-членів ПАРД&АФП.

 

Основною темою для обговорення на семінарі стали зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності (Рішення НКЦПФР від 27.10.2015 року №1772).

Ірина Курочкіна, директор Департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР, розповіла про основні нововведення у діяльності депозитарних установ, зокрема, щодо зміни правового режиму відкриття рахунку в цінних паперах держави та територіальної громади, строки проведення депозитарних операцій, зміни до переліку документів для відкриття рахунку в цінних паперах фізичної особи та порядку їх оформлення, проведення операцій, пов’язаних із заставою цінних паперів тощо.

Окрім того, Ірина Юріївна звернула увагу на необхідність дотримання депозитарними установами норм законодавства щодо виходу на зв'язок з інформаційною системою Центрального депозитарію кожного операційного дня депозитарію, а також зауважила про запровадження НКЦПФР посиленого контролю за виконанням депозитарними установами відповідних вимог законодавства.

 

Окремою темою для обговорення на семінарі стало запровадження обов’язку депозитарної установи в порядку, строки та обсягах, що встановлені Центральним депозитарієм за погодженням з Комісією, надавати до Центрального депозитарію інформацію щодо стану рахунків у цінних паперах депонентів цієї депозитарної установи та інформацію щодо проведення між рахунками депонентів цієї депозитарної установи облікових операцій переказу прав на цінні папери, пов'язаних з набуттям/припиненням цих прав.

Марина Адамовська, начальник Операційного управління ПАТ «Національний депозитарій України» зазначила, що на сьогоднішній день проводиться обговорення питання щодо порядку практичної реалізації вказаної норми законодавства та розповіла про можливі шляхи виконання даних вимог. Марина Олександрівна закликала всіх до обговорення та надання своїх пропозицій. Після вирішення за результатом обговорення питання щодо порядку передання інформації до Центрального депозитарію, відповідні норми будуть імплементовані до внутрішніх документів депозитарію та направлені на погодження до НКЦПФР згідно вимог законодавства.

За результатом розгляду питання на семінарі ПАРД&АФП найближчим часом проведе опитування серед учасників Асоціації щодо найбільш прийнятного, на думку депозитарних установ, способу передання до Центрального депозитарію інформації щодо проведення між рахунками депонентів цієї депозитарної установи облікових операцій переказу прав на цінні папери, пов'язаних з набуттям/припиненням цих прав.

 

Окрім того, пані Адамовська розповіла про основні нововведення та найбільш актуальні питання взаємодії депозитарних установ з Центральним депозитарієм, роботу депозитарію щодо модернізації програмного забезпечення.

 

Не менш важливою та актуальною темою для розгляду на семінарі стали зміни до Положення про діяльність депозитарних установ щодо зберігання активів інституційних інвесторів (Рішення НКЦПФР від 24.11.2015 року № 1896). Ірина Курочкіна розповіла про уточнення норм щодо порядку здійснення зберігачем ІСІ нагляду за відповідністю операцій з активами ІСІ регламенту, проспекту емісії цінних паперів ІСІ та законодавству, спрощення процедури обміну документами та повідомленнями між КУА та зберігачем активів ІСІ, уточнення порядку розірвання договору про обслуговування активів ІСІ та інші нововведення.

 

Наталія Гончарук, керівник Юридичної служби ПАРД&АФП, розповіла про стандарти професійної діяльності, розроблені Асоціацією. Окрему увагу у своєму докладі пані Гончарук приділила новим Стандартам щодо порядку закриття рахунків в цінних паперах, на яких не обліковуються цінні папери, права на цінні папери, за ініціативою депозитарної установи (набрав чинності 01.12.2015 року), а також щодо порядку встановлення депозитарними установами особи власника цінних паперів, правонаступника, спадкоємця (стандарт планується до затвердження найближчим часом). Наталія Гончарук, зауважила про необхідність врахування депозитарними установами стандартів СРО при провадженні професійної діяльності, оскільки дані документи мають обов’язків характер для членів Асоціації.

 

Дмитро Довбиш, фахівець ПАРД&АФП з питань звітності, розповів про основні зміни до Положення про порядок звітування депозитарними установами до НКЦПФР. Так з 1 січня 2016 року набирає чинності в повному обсязі Рішення НКЦПФР від 22.05.2015 року №703, яким внесено зміни до Положення про звітування. Серед основних змін варто виділити такі:

  • зменшення обсягу щоденних даних, що подаються депозитарними установами до Комісії (облікові операції, проведені внаслідок погашення, не відображатимуться у щоденних даних, а також у квартальних даних у таблиці “Облікові операції”);
  • введення у щоденних та квартальних даних нового типу обслуговування операції – на підставі отриманої інформації від депозитарію про укладення договорів на позабіржовому ринку за принципом «поставка проти оплати»;
  • уточнення випадків подання нерегулярнї інформації, а саме блокування / розблокування пакету акцій / іпотечних цінних паперів;
  • спрощення порядку відображення адміністративних операцій, що проводилися за договорами з емітентами (щодо дематеріалізованих цінних паперів) у квартальних даних (відображатиметься лише загальна кількість рахуків відкритих / закритих протягом кварталу та на кінець кварталу, без зазначення видів депонентів);


З відеозаписом семінару пропонуємо ознайомитися на каналі ПАРД у YouTube.

Поділитись: