Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД провела для торговців семінар «Професійна діяльність з торгівлі цінними паперами: нові вимоги та можливості»

15 листопада 2016 року Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів провела семінар «ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ З ТОРГІВЛІ ЦІННИМИ ПАПЕРАМИ: НОВІ ВИМОГИ ТА МОЖЛИВОСТІ», в якому взяли участь близько 50 представників професійних учасників фондового ринку.

В заході взяли участь представники НКЦПФР – Дмитро Тарабакін, член Комісії, та Ірина Устенко, директор Департаменту регулювання діяльності торговців цінними паперами та фондових бірж; представники фондових бірж – Олег Ткаченко, Голова Правління ПАТ «Українська біржа», та Андрій Коломієць, член Правління ПАТ «Фондова біржа ПФТС»; представник розробника програмного продукту «АФР-ТЦП» Олексій Шестопалов; представник Розрахункового центру – Вікторія Бережнюк, начальник Управління клірингу, а також представники ПАРД.

Приведемо окремі тези доповідей, що пролунали під час семінару.

Дмитро Тарабакін у своєму виступі наголосив, що одним із пріоритетів Комісії є сприяння проведенню валютній лібералізації, яка є суттєвою умовою для залучення іноземних інвесторів. Тому підвищення вимог до професійних учасників та посилення контролю за їх діяльністю для запобігання зловживанням на фондовому ринку слід розглядати не як самоціль, а як необхідні кроки для реалізації пріоритетних реформ.

Доповідь Ірини Устенко була присвячена змінам до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами, що набрали чинності з 16.09.2016 року. Вона провела короткий огляд новацій та відповіла на запитання учасників семінару.

Олексій Шестопалов у своєму виступі підняв проблемне питання щодо відсутності офіційного джерела консолідованої інформації про біржові курси та ціни закриття торгів, яка необхідна торговцям цінними паперами для виконання нових вимог щодо повідомлення Комісії про укладення «підозрілих» договорів. Представники Комісії погодились, що це питання потребує більшої уваги регулятора.

Доповідь Олени Великої, представника ПАРД, була присвячена питанням приведення торговцями цінними паперами своєї діяльності у відповідність до нових вимог Правил, а саме внесення змін до внутрішніх документів та оновлення шаблонів договорів.

Наступний доповідач – Андрій Коломієць розповів про зміни в Положенні про функціонування фондових бірж в частині правил внесення та перебування цінних паперів у біржовому списку та біржовому реєстрі. Він зазначив, що тепер фондові біржі на регулярній основі здійснюватимуть моніторинг та аналіз інформації про емітентів на предмет відповідності їх цінних паперів ознакам фіктивності.

Олег Ткаченко продовжив огляд новацій в регулюванні фондових бірж та акцентував увагу на змінах регуляторних вимог щодо аналізу фондовою біржею біржових контрактів. Зокрема, він розповів про порядок дій фондової біржі при виникненні ситуацій цінової нестабільності та ознайомив слухачів з новими вимогами до програмного продукту фондової біржі.

Завершив семінар виступ Вікторії Бережнюк, яка розповіла присутнім про нові сервіси, які запровадив Розрахунковий центр для учасників системи клірингу – дошка оголошень про наміри купівлі або продажу цінних паперів та сервіс проведення розрахунків за пов’язаними контрактами.

Варто відмітити, що під час обговорення питань, що стосуються нових норм законодавства про фондовий ринок, відбувався жвавий діалог між доповідачами та учасниками семінару, що свідчить про надзвичайну актуальність піднятих питань.

За результатами семінару Асоціація узагальнить запитання, які були підняті учасниками заходу, а також ті питання, що надходили до Асоціації раніше, та направить до НКЦПФР офіційний запит, відповідь на який буде розміщено на веб-сайті ПАРД. 


Найближчим часом на каналі ПАРД у YouTube буде розміщено відеозапис семінару.


Поділитись: