Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД провела семінар щодо системи пруденційного нагляду та розкриття фінансової звітності

14 грудня 2016 року Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів (ПАРД) провела  семінар «ПРУДЕНЦІЙНІ НОРМАТИВИ ТА РОЗКРИТТЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ 2017», в якому взяли участь близько 50 представників професійних учасників фондового ринку.

Доповідачами семінару виступили представники НКЦПФР та ПАРД: Дмитро Тарабакін, член Комісії; Катерина Рафальська, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності учасників ринку цінних паперів та емітентів, та пруденційного нагляду НКЦПФР; Інна Гузік, начальник відділу забезпечення пруденційного та консолідованого нагляду; Олена Велика, головний експерт напрямку торгівлі цінними паперами ПАРД.

 

Під час свого виступу Дмитро Тарабакін прокоментував питання запровадження з 01.01.2017 року нормативу щодо розміру власних коштів для депозитарних установ, що не поєднують діяльність з торгівлею цінними паперами, та наголосив на тому, що цей норматив не є зовсім новим. Аналогічна вимога для депозитарних установ вже була передбачена законодавством, що було чинним до 01.01.2015 року. Він також відзначив, що на жаль на сьогоднішній день рівень культури припинення ведення бізнесу не дозволяє відмовитись від вимог до капіталу депозитарних установ.

Крім того, було анонсовано, що Комісія розглядає можливість вдосконалення системи пруденційного нагляду з 2018 року в частині встановлення обмежень на розмір позиції на одного контрагента на рівні 25% від загальної позиції торговця цінними паперами, а також щодо співвідношення розміру позиції на одного контрагента до власного капіталу. Проте це питання потребує додаткового ретельного аналізу з огляду на поточний стан розвитку фінансового сектору.

Наступна доповідь Катерини Рафальської була присвячена здебільшого питанню якості підготовки фінансової звітності за Міжнародними стандартами фінансової звітності. Зокрема, Катерина відмітила формальний підхід до підготовки облікових політик професійних учасників та закликала слухачів приділяти більше уваги цьому питанню.

Доповідачка повідомила, що Комісія регулярно аналізуватиме річну та проміжну фінансову звітність професійних учасників. Для цього регулятор кожного звітного періоду здійснюватиме вибірки компаній за певними критеріями та ретельно аналізуватиме до 50 звітів. За результатами такого аналізу професійному учаснику буде направлено лист, в якому міститимуться зауваження та рекомендації Комісії щодо якості підготовки фінансової звітності та повноти розкриття інформації, зокрема у примітках.

Представник ПАРД Олена Велика провела детальний огляд змін щодо порядку розрахунку пруденційних нормативів з 01.01.2017 року та нагадала про підвищення нормативних значень розміру регулятивного капіталу, нормативу адекватності регулятивного капіталу та коефіцієнта покриття операційного ризику.

Вона також повідомила, що Асоціація оновила Методичні рекомендації з розрахунку пруденційних нормативів та направила їх для вивчення Комісією. Проекти вказаних документів розміщені на веб-сайті ПАРД у відповідних розділах для торговців та депозитарних установ. Перші звіти з результатами розрахунку оновлених пруденційних нормативів професійні учасники подаватимуть у складі адміністративних даних за місяць січень, що направлятимуться до Комісії до кінця лютого.

Також доповідачка анонсувала публікацію на веб-сайті ПАРД довідки щодо вимог МСФЗ до змісту облікових політик після узгодження документу з регулятором.

Завершив семінар виступ Інни Гузік, який містив статистичні дані щодо поточного фінансового стану професійних учасників та огляд типових помилок при розрахунку показників і направленні звітності. Для більшості професійних учасників найбільший негативний вплив на розмір регулятивного капіталу має вартість цінних паперів, що не допущені до обігу на жодній з фондових бірж.

За наведеними даними протягом 2016 року всього було порушено 130 справ, з яких 57 справ щодо торговців цінними паперами та 8 справ щодо депозитарних установ. Майже половина з випадків відкриття справ про правопорушення була спричинена неподанням адміністративних даних. Тому доповідачка вкотре закликала професійних учасників до більш уважного ставлення до складання звітності про результати розрахунку пруденційних нормативів. 

Традиційно, за результатами семінару Асоціація узагальнить запитання, які були підняті учасниками заходу, а також ті питання, що надходили до Асоціації раніше, та направить до НКЦПФР офіційний запит, відповідь на який буде розміщено на веб-сайті ПАРД.

 

Матеріали семінару можна завантажити за посиланням.

Поділитись: