Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Внутрішні правила проведення фінансового моніторингу згідно нового Закону

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


Шановні колеги!

 

Нагадуємо про необхідність приведення суб’єктами первинного фінансового моніторингу своїх внутрішніх документів у відповідність до нового Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон) від 14.10.2014, № 1702-VII.

 

Відповідно до пункту 1 розділу X Закону останній набирає чинності через 90 днів з дня його опублікування.

Закон опубліковано в Голосі України 08.11.2014 року (№216).

Згідно статті 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

Зважаючи на вищевикладене, вважаємо, що датою набрання чинності Законом є 07.02.2015 року.

 

Разом з тим, звертаємо Вашу увагу, що підчас семінару ПАРД&АФП 05.02.2015 року представниками Державної служби фінансового моніторингу України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку була висловлена позиція, що датою набрання чинності Закону є 06.02.2015 року.

 

Враховуючи різні підходи до трактування норм Закону щодо дати набрання ним чинності, та з метою уникнення непорозумінь під час проведення перевірок державними органами, рекомендуємо в розпорядчих документах щодо затвердження нових редакцій та/або змін до діючих внутрішніх документів суб’єкта первинного фінансового моніторингу у зв’язку з приведення своєї діяльності у відповідність до Закону зазначати, що нові редакції/зміни набирають чинності з дня набрання чинності Законом (без визначення конкретної календарної дати).

 

ПАРД&АФП доопрацювали розроблені Асоціаціями примірні правила проведення фінансового моніторингу відповідно до Закону (з документами можна ознайомитись за посиланням). Зазначені проекти документів не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру. Проекти документів не погоджувались з НКЦПФР.

Окрім того, звертаємо Вашу увагу, що при доопрацюванні своїх внутрішніх документів суб’єкт первинного фінансового моніторингу повинен враховувати норми Закону, а також підзаконних нормативно-правових актів (у тому числі Рішення НКЦПФР від 19.07.2012 року №995) в частині, що не суперечить Закону.

Відповідно до законодавства ПАРД&АФП не наділені повноваженнями трактувати які саме норми підзаконних нормативно-правових актів є такими, що не суперечать Закону.

 

Увага! При написанні суб’єктом власних внутрішніх документів щодо здійснення фінансового моніторингу відповідно до Закону не можуть враховуватись особливості здійснення фінансового моніторингу та трактування Закону, які містяться в проекті рішення НКЦПФР «Про затвердження Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів». Адже документ не має статусу нормативно-правового акта та може бути змінений після його доопрацювання.

 

Повідомляємо, що після затвердження НКЦПФР підзаконного нормативно-правового акта ПАРД&АФП будуть розроблені нові редакції всіх внутрішніх документів суб’єкта первинного фінансового моніторингу, які будуть направлені на погодження НКЦПФР.

 

Поділитись: