Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Змінено перелік осіб, що є національними публічними діячами для цілей фінансового моніторингу

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


04.03.2015 року набрав чинності Закон України від 12.02.2015 року №198-VІІІ, яким внесено зміни до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон), зокрема щодо переліку осіб, які є національними публічними діячами.

 

Так, до переліку національних публічних діячів, визначеного підпунктом 25) пункту 1 статті 1 Закону, додатково включено:

- членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, членів Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів;

- державних службовців, посади яких віднесені до першої або другої категорії посад;

- керівників обласних територіальних органів центральних органів виконавчої влади, керівників органів прокуратури, керівників обласних територіальних органів Служби безпеки України, голів та суддів апеляційних судів;

- керівників адміністративних, управлінських чи наглядових органів державних та казенних підприємств, господарських товариств, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 відсотків.

 

Нагадуємо, що згідно пункту 4 статті 6 Закону національні публічні діячі  та пов’язані з ними особи є клієнтами з високим ризиком, стосовно яких СПФМ зобов’язаний вживати додаткових заходів, визначених пунктом 5 статті 6 Закону.

Також згідно статті 15 Закону фінансова операція особи, щодо якої встановлено високий ризик є одним із критеріїв обов’язкового фінансового моніторингу відповідної операції.

 

Окрім того, змінами до Закону введено новий термін «істотна участь» - пряме або опосередковане володіння однією особою самостійно чи спільно з іншими особами часткою у розмірі 10 і більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі.

Поділитись: