Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД&АФП звернулись до НКЦПФР з проханням роз’яснити порядок відмови СПФМ від підтримання ділових відносин з клієнтом та обслуговування

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


Відповідно до статті 10 Закону України від 14.10.2014 року №1702-VII «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон) суб'єкт первинного фінансового моніторингу зобов'язаний:

відмовитися від встановлення (підтримання) ділових відносин (у тому числі шляхом розірвання ділових відносин) або проведення фінансової операції у разі, коли здійснення ідентифікації та/або верифікації клієнта (у тому числі встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), є неможливим або якщо у суб'єкта первинного фінансового моніторингу виникає сумнів стосовно того, що особа виступає від власного імені;

відмовити клієнту в обслуговуванні (у тому числі шляхом розірвання ділових відносин) у разі встановлення факту подання ним під час здійснення ідентифікації та/або верифікації клієнта (поглибленої перевірки клієнта) недостовірної інформації або подання інформації з метою введення в оману суб'єкта первинного фінансового моніторингу.

 

Підчас проведення НКЦПФР робочих зустрічей з питань розробки підзаконного нормативно-правового документу щодо питань здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками фондового ринку представники ПАРД&АФП неодноразово наголошували про необхідність врегулювання на рівні законодавства особливостей та порядку виконання депозитарними установами та торговцями цінними паперами статті 10 Закону в частині відмови від підтримання ділових відносин з клієнтом.

Зазначена необхідність обумовлена тим, що згідно Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 23.04.2013 року №735, рахунок в цінних паперах не може бути закритий, якщо на ньому обліковуються цінні папери, права на цінні папери. Відповідно відсутня юридична можливість як закрити рахунок в цінних паперах, так і розірвати договір про обслуговування рахунку, якщо на ньому обліковуються цінні папери.

Також торговець цінними паперами, який діє в інтересах клієнта, якщо розрахунки за договором на виконання здійснені частково, не має можливості відмовитись від договору про виконання та розірвати ділові стосунки з клієнтом. Крім того, розірвання договорів, укладених на фондовій біржі, заборонено законодавством.

 

Листом від 11.02.2015 року №0728 ПАРД&АФП офіційно надавали НКЦПФР відповідні пропозиції щодо необхідності врегулювання питання. Разом з тим пропозиції Асоціацій не було враховано НКЦПФР, про що Комісія офіційно повідомила ПАРД&АФП листом від 12.03.2015 року №13/02/4982/НК, посилаючись на відсутність у НКЦПФР повноважень щодо визначення особливостей відмови СПФМ від проведення фінансової операції.

 

На численні звернення професійних учасників фондового ринку – членів ПАРД&АФП повідомляємо, що листом від 30.03.2015 року ПАРД&АФП повторно звернулись до НКЦПФР щодо отримання роз’яснень державного регулятора.

Зважаючи, що питання, порушені у листі, є актуальним також для професійних учасників фондового ринку, які є банківськими установами, ПАРД&АФП звернулись з проханням узгодити позицію із зазначених питань з Національним банком України для можливості використання роз’яснень банківськими установами.

 

Про результати розгляду звернення ПАРД&АФП буде повідомлено додатково.

Поділитись: