Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Фондова спільнота визначила коло проблемних питань з фінансового моніторингу, які потребують роз’яснень НКЦПФР

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


Протягом травня 2016 року у ПАРД відбулися дві робочі зустрічі представників членів ПАРД з приводу обговорення практичних питань та проблем при приведенні діяльності професійних учасників до вимог нового Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів, затвердженого рішення НКЦПФР від 17 березня 2016 року № 309.

За результатами вказаних зустрічей було напрацьовано перелік питань, пов’язаних з нормами нового Положення, які потребують надання роз’яснення НКЦПФР.

Зокрема, вказані питання стосуються отримання відомостей щодо кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) клієнта, з'ясування джерел походження коштів та активів, проведення аналізу відповідності інформації про фінансовий стан клієнта з інформацією про зміст діяльності клієнта, верифікації клієнтів, уточнення інформації про клієнта тощо.

Найближчим часом вказані питання будуть доведені до НКЦПФР.

 

Нагадаємо, що за результатами проведення зазначених робочих зустрічей ПАРД планує провести 8 червня семінар «Новації законодавства про фінансовий моніторинг», на якому представники НКЦПФР, Держфінмоніторингу та ПАРД висвітлять такі питання:

  1. Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» - особливості реалізації норм професійними учасниками фондового ринку
  2. Нове Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів (рішення НКЦПФР від 17 березня 2016 року №309) – нововведення та доопрацювання внутрішніх документів СПФМ
  3. Презентація Примірних Правил фінансового моніторингу і Програми здійснення фінансового моніторингу, розроблених ПАРД
  4. Обговорення практичних питань, що виникають у процесі діяльності профучасників-СПФМ

Інформація про місце, час та процедуру реєстрації для участі у семінарі буде опубліковано на сайті згодом.

Поділитись: