Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Державна служба фінансового моніторингу України презентувала Звіт про проведення Національної оцінки ризиків

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


Державна служба фінансового моніторингу України 15 грудня презентувала Звіт про проведення Національної оцінки ризиків.

Національна оцінка ризиків проведена за координації Державної служби фінансового моніторингу України та підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Обов’язок проведення державами Національної оцінки ризиків передбачений 1-ю Рекомендацією Міжнародних стандартів Групи з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму і розповсюдження зброї масового знищення (FATF).

Звіт про проведення Національної оцінки ризиків підготовлений з урахуванням міжнародних стандартів і відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та постанови Кабінету Міністрів України та Національного банку України від 16.09.2015 № 717, а також Методики її проведення. Звіт концентрує увагу на визначенні (виявленні) ризиків (загроз) легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансування тероризму, їх аналізі, оцінці та є основою для розроблення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та/або зменшення негативних наслідків виявлених ризиків (загроз).

Основними загрозами системи протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму Звітом визначено політичну нестабільність, високий рівень корупції, високий рівень тінізації фінансової системи, нестабільну безпекову ситуація в країні, недостатній рівень навчання учасників системи ПВК/ФТ, недостатнє нормативно-правове забезпечення системи фінансового моніторингу, низька ефективність діяльності ПФР, низька ефективність антилегалізаційного виробничого циклу, недостатні регулювання та нагляд за діяльністю суб’єктів первинного фінансового моніторингу у сфері ПВК/ФТ, неефективні розслідування злочинів, неефективний судовий розгляд справ пов’язаних з ВК, використання новітніх технологій для ВК/ФТ, не виявлення підозрілих ФО, використання ВНУП з метою ВК/ФТ, здійснення ВК/ФТ через неприбуткові організації.

Як було зазначено представниками Державної служби фінансового моніторингу України, у період до наступної Національної оцінки ризиків (проводиться раз на три роки) буде докладено необхідних зусиль, у тому числі, нормотворчих, щодо подолання наведених загроз системи фінансового моніторингу України.

 

З текстом Звіту про проведення Національної оцінки ризиків можна ознайомитися за цим посиланням.

Поділитись: