Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

У Держфінмоніторингу обговорили критерії ризику, систему ідентифікації BankID

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


21 грудня 2106 року за участю представника ПАРД відбулося 41-ше засідання Робочої групи з розгляду проблемних питань СПФМ-небанківських установ.

 

У рамках Робочої групи учасники розглянули питання щодо внесення змін до Критеріїв ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 08 липня 2016 року № 584.

Зокрема, представники Держфінмоніторингу погодилися з необхідністю доопрацювання окремих критеріїв:

- доповнення критерію ризику щодо набуття права власності на пакет цінних паперів за договорами міни положенням, відповідно до якого вказана норма застосовується СПФМ виключно у разі значної різниці між сумарними номінальними вартостями цінних паперів у пакетах, які є предметами міни;

- внести зміни до критерію  ризику стосовно разового продажу (купівлі) особою значного пакета цінних паперів, що не включені до біржового списку, в частині застосування вказаного ризику виключно по відношенню до тих цінних паперів, які відповідно до законодавства можуть або повинні бути включені до списку, але по факту не включені до нього з якихось причин.

Найближчим часом ПАРД направить відповідні пропозиції Мінфіну, Держфінмоніторингу та НКЦПФР.

 

Учасники Робочої групи, серед іншого, розглянули питання щодо перспективи використання Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID для отримання ідентифікаційних даних про клієнтів.

Представник НБУ довів до відома присутніх, що на сьогодні вказана система дозволяє використання ідентифікаційних даних клієнтів банків-учасників з метою отримання їх клієнтами адміністративних послуг, які надаються окремими державними органами.

НБУ планує у 2017 році вивчити досвід використання подібних систем у інших країнах.

В той же час, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2016 року № 918-р «Про схвалення Концепції розвитку системи електронних послуг в Україні» передбачає у 2016-17 роках реалізацію пілотних проектів із запровадження надання пріоритетних послуг в електронній формі та альтернативних способів електронної ідентифікації та автентифікації та врегулювання на законодавчому рівні застосування альтернативних електронному цифровому підпису схем електронної ідентифікації із встановленням рівня довіри до них (низького, середнього, високого).

 

Стосовно питання створення, оприлюднення та оновлення списку держав, які підтримують терористичну діяльність, підпадають під санкції, ембарго або аналогічні заходи відповідно до резолюцій Ради Безпеки ООН та/або законодавства України, з метою виконання вимог наказу Міністерства фінансів України від 08 липня 2016 року № 584 представник Держфінмоніторингу довів до присутніх інформацію, що Служба звернулася з відповідним запитом до МЗС. Відповідь очікується до кінця грудня 2016 року.

 

Також, учасники робочої групи обговорили питання, пов’язані з реалізацією механізму доручення СПФМ третій особі здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнта.

Представники Держфінмоніторингу наголосили, що законодавство дозволяє суб’єктам державного фінансового моніторингу своїми нормативно-правовими актами запровадити відповідний Порядок (ч. 5 ст. 9 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»).

Поділитись: