Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Мінфін розробив зміни до закону про фінмоніторинг

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


Міністерство фінансів України на своєму офіційному сайті оприлюднило для публічного обговорення Проект закону щодо запобігання та протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом і фінансуванню тероризму.

Цей законопроект передбачає комплексне удосконалення національного законодавства у сфері фінансового моніторингу, а саме:

  • значно зменшиться кількість ознак фінансових операцій, про які банки, страховики, кредитні спілки, ломбарди, біржі, платіжні організації, та інші фінансові установи зобов’язані обов’язково повідомляти службі Держфінмоніторинг. Йдеться, зокрема, про фінансові операції більше 250 тис. грн. (зараз 150 тис. грн.) та пов'язані з готівкою, переказом коштів за кордон, клієнтами з Ірану або КНДР та публічними діячами;
  • розшириться коло суб’єктів первинного фінмоніторингу, що повідомлятимуть про підозрілі фіноперації;
  • для спрощення визначення кола публічних діячів, на базі поданих декларацій до НАЗК, створюється Єдиний державний реєстр національних публічних діячів та їх близьких осіб;
  • буде вдосконалюватися процедура визначення бенефіціарних власників компаній та законодавчі аспекти, які впливають на якість розслідування злочинів з відмивання доходів;
  • разом з поступовим переходом на ризик-орієнтований підхід при поданні інформації про підозрілі фіноперації суб’єкти первинного фінмоніторингу матимуть також адекватні заходи впливу за порушення антилегалізаційного законодавства. Зокрема, йдеться про письмове застереження, штрафні санкції у розмірі не більше 10 відсотків доходу та анулювання ліцензії.

Після публічного обговорення Мінфін направить законопроект на розгляд Кабміну і потім відповідно до Верховної Ради.

ПАРД планує прийняти участь у роботі над вказаним Проектом.

Надсилайте Ваші пропозиції та ініціативи на електронну пошту: [email protected]

Поділитись: