Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Коли мають бути приведені у відповідність внутрішні документи з питань фінансового моніторингу?

З 2004 року ПАРД реалізує проект Фінансовий моніторинг. В рамках реалізації проекту спеціалісти ПАРД готують та надають пропозиції до нормативно-правових актів в сфері фінансового моніторингу на фондовому ринку до НКЦПФР та Держфінмоніторингу України.
 
В рамках проекту фахівці ПАРД працювали над розробкою Методичних рекомендацій з питань фінансового моніторингу для учасників фондового ринку. Також, Асоціація розробила для депозитарних установ та торговців цінними паперами Примірні правила проведення фінансовго моніторингу.


28.04.2020 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361-IX.

Відповідно до Прикінцевих та Перехідних положень Закону, Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку необхідно протягом трьох місяців з дня набрання чинності Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Тобто, до 28.07.2020 року, НКЦПФР має привести у відповідність нормативно-правові акти, зокрема, Положення про здійснення фінансового моніторингу професійними учасниками ринку цінних паперів від 17.03.2016  № 309.

При цьому, відповідно до чинних норм Положення №309, СПФМ здійснює оновлення внутрішніх документів з питань здійснення фінансового моніторингу постійно, але не пізніше одного місяця з дня набрання чинності змінами до законодавства з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, якщо інші строки не встановлені законодавством.

У зв’язку з тим, що нормами Закону не встановлені терміни приведення внутрішніх документів СПФМ у відповідність до норм Закону, СПФМ необхідно доопрацювати свої внутрішні документи з питань фінансового моніторингу у два етапи:

протягом одного місяця з дня набрання чинності Закону до 28/05/2020 року, привести у відповідність внутрішні документи, враховуючи норми Закону і чинні норми Положення №309;

після приведення у відповідність нормативно-правових актів НКЦПФР до норм Закону, протягом строку, встановленого в таких нормативно-правових актах, привести у відповідність внутрішні документи СПФМ з урахуванням нових норм та вимог НКЦПФР.

Нагадуємо, що ПАРД розроблено Методичні рекомендації для перехідного приведення у відповідність Правил і Програми з питань фінансового моніторингу, які розміщено у розділі Фінансовий моніторинг.         

Поділитись: