Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД виступає за сильний і незалежний регулятор ринку


Рада ПАРД (Професійної асоціації учасників ринку капіталу та деривативів) на своєму засіданні прийняла рішення підтримати внесення змін до законопроєкту 5865 в частині підсилення інституційної спроможності і незалежності регулятора ринку капіталу - НКЦПФР (Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку). 

«Ми підтримуємо законопроект №5865 в цілому. А також  вбачаємо наразі аспекти, що потребують змін та доопрацювання документу до його другого читання, - розповідає Олексій Кий, Президент ПАРД.  Наразі нормативні акти регулятора можуть дуже довго набувати чинності, і часто буває так, що ринок працює без них, коли вже міг би бути врегульований, що пов’язано із багаторівневою та складною  процедурою державної реєстрації нормативних актів Комісії̈ в Мінюсті. І ми бачимо механізм вирішення цього питання». 
 
ТАК, з метою ефективного нормотворення, ПАРД вбачає необхідність в наступному:
- включення представників саморегулівних організацій до Комітетів НКЦПФР при роботі з проектами регуляторних нормативно-правових актів;
- запровадження роботи координаційної- експертної ради;
- запровадження роботи проектно-експертного офісу для здійснення профільного аналізу проектів нормативно-правових актів НКЦПФР в системі законодавства із правом ринкової спільноти разом з СРО обирати та відкликати експертів такого офісу.

«Це дозволить наповнити документи більшою експертизою та розділити відповідальність. Ми в ПАРД до того готові», - зазначає пан Кий. 

Також Олексій Кий звертає увагу на те, що, незважаючи на зусилля і регулятора і саморегулівних організацій, на ринку працюють недобросовісні учасники, що вводять в оману інвесторів, і, окрім того, що присвоюють незаконним шляхом кошти населення, ще й кладуть тінь недовіри та підозри на тих, хто справедливо і чесно працює. «Тому так важливо додати Комісії повноважень для протидії порушенням та SCАM-проєктам, наділити НКЦПФР додатковими дослідницькими функціями та забезпечити їй ширший доступ до інформації», - додає він. 

На думку ради ПАРД, все це має стати черговим кроком до розбудови повноцінного ринку капіталу в Україні. 

Нагадаємо, Проект Закону про внесення змін до Закону України Про державне регулювання ринків капіталу та організованих товарних ринків та деяких інших законодавчих актів України щодо регулювання та нагляду на ринках капіталу та організованих товарних ринках (№5865) прийнятий депутатами у першому читанні 14 грудня 2021 року.
Поділитись: