Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відповідь НКЦПФР на запит про дату набрання чинності ліцензією

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД методичні матеріали з питань ліцензування депозитарної діяльності.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування депозитарної діяльності, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД.

ПАРД&АФП отримала відповідь НКЦПФР на запит щодо визначення дати початку дії ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку.

Питання виникло через наявність протиріч у чинному законодавстві з питань ліцензування професійної діяльності.

Відповідно до пункту 9 статті 13 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі – Закон № 222) набуття здобувачем ліцензії права на провадження виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, відбувається з моменту внесення даних про рішення органу ліцензування про видачу йому ліцензії до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (далі – ЄДР).

При цьому ліцензія на бланку не видається, але за бажанням заявника ліцензія може бути оформлена на паперовому носії за формою, затвердженою наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Державної регуляторної служби України від 14 липня 2015 року № 781/38. Вказана форма не містить інформації про дату початку дії ліцензії.

В той же час, згідно Порядку видачі ліцензії (рішення НКЦПФР від 14.05.2013 року № 817) у разі прийняття Комісією рішення про видачу ліцензії вона повинна бути оформлена не пізніше ніж за п'ять робочих днів з дати отримання Комісією документа, що підтверджує сплату за видачу ліцензії, який в свою чергу подається до Комісії не пізніше місяця після прийняття рішення про видачу ліцензії.

На запит Асоціації Комісія повідомила наступне.

На виконання вимог Закону № 222, у тому числі прикінцевих та перехідних положень, Комісія вчиняє наступні дії:

на наступний робочий день після прийняття рішення про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку оприлюднює ці рішення на офіційному веб-сайті Комісії (ознайомитися з зазначеною інформацією можна за посиланням: http://www.nssmc.gov.ua/press/news);

на наступний робочий день вносить запис про видачу відповідної ліцензії до ліцензійного реєстру професійних учасників ринку цінних паперів;

за формою та в строки передбачені Інструкцією про порядок замовлення, постачання, зберігання, обліку і звітності витрачання бланків ліцензії єдиного зразка, затвердженої наказом Голови Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.12.2000 № 78 (далі – Комітет), з урахуванням програмного комплексу Комітету, подає відомості до Державної регуляторної служби України.

Відповідно до частини п’ятої статті 21 Закону № 222, вищевказані дії Комісія, як орган ліцензування, має здійснювати до набрання чинності Положенням про внесення до ЄДР інформації про ліцензування та видання КМУ акта щодо припинення ведення Єдиного ліцензійного реєстру.

Враховуючи вищевикладене, якщо заявник отримує ліцензію вперше, то датою початку дії ліцензії необхідно вважати наступний робочий день після дня прийняття Комісією рішення про видачу ліцензії на провадження окремого виду професійної діяльності на фондовому ринку.

Якщо заявник отримує ліцензію у зв’язку із закінченням строку дії попередньо виданої ліцензії, та дата прийняття рішення про видачу відповідної ліцензії передує даті закінчення строку дії попередньо виданої ліцензії, початком дії ліцензії необхідно вважати дату зазначену у відповідному рішенні, тобто наступний календарний день після дати, що є останньою у терміні дії попередньої ліцензії. Зазначена інформація вноситься до Єдиного ліцензійного реєстру у порядку передбаченому вище з урахуванням норм Закону № 222, із зазначенням дати, яка вказана в рішенні як початок провадження професійної діяльності.

З повним текстом запиту ПАРД та відповіддю НКЦПФР можна ознайомитись у розділі Запитання-відповіді для депозитарних установ та торговців цінними паперами

Поділитись: