Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

15 квітня наберуть чинності зміни до порядку зупинення дії та анулювання ліцензії

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД методичні матеріали з питань ліцензування депозитарної діяльності.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування депозитарної діяльності, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД.

Міністерством юстиції України 23 березня 2016 року  за № 426/28556 зареєстровано рішення НКЦПФР від 26 лютого 2016 року № 206 «Про затвердження Змін до Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів)».

Вказаним Рішенням до Порядку вносяться, зокрема, такі зміни:

- змінено значення терміну «повторне порушення законодавства» та «порушення законодавства». Відповідно до нової редакції  повторним порушенням законодавства визнається вчинення ліцензіатом протягом двох років повторного порушення законодавства щодо ринку цінних паперів після застосування санкцій за аналогічне порушення (до внесення змін – протягом одного року).

 «Порушенням законодавства» вважають порушення законодавства про цінні папери, нормативно-правових актів Комісії та ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринку цінних паперів (фондовому ринку) (до змін: порушення законодавства - порушення законодавства про цінні папери та/або законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму).

- банки не підпадають під дію абзацу четвертого пункту 1 розділу II Порядку. Для банку дія ліцензії більше не може бути зупинена у разі призначення керівником або виконуючим обов'язки керівника ліцензіата особи, яка не відповідає вимогам, встановленим для керівника ліцензіата, у разі звільнення керівника.

- доповнено новою підставою для зупинення дії ліцензій за певним видом професійної діяльності за відповідним рішенням Комісії на строк, встановлений цим рішенням: факт зменшення статутного капіталу ліцензіата до розміру, меншого, ніж мінімальний розмір статутного капіталу, установлений законодавством України щодо цінних паперів для окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку.

-  доповнено новими підставами для анулювання ліцензії:

акт про документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, що здійснюють збройну агресію проти України у значенні, наведеному у статті 1 Закону України "Про оборону України", та (або) дії яких створюють умови для виникнення воєнного конфлікту, застосування воєнної сили проти України;

несплата за видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку;

акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, встановлених для виду господарської діяльності (розгляд питань про анулювання ліцензії на підставі цього підпункту здійснюється уповноваженою особою (уповноваженими особами) Комісії відповідно до Правил розгляду справ).

- зазначено, що для анулювання ліцензії оригінал бланку ліцензії подається у разі наявності.

- доповнено новою підставою для повернення заяви ліцензіата про анулювання ліцензії та відповідних документів без розгляду: на дату подання заяви про анулювання ліцензії не закінчився строк у тридцять календарних днів після спливу терміну виконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, виданого за результатом проведення перевірки (крім випадку видання протягом цього строку органом ліцензування розпорядчого документа про проведення позапланової перевірки виконання ліцензіатом розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов).

- з переліку документів, які ліцензіат подає у разі ліквідації відокремленого підрозділу та/або припинення провадження ним професійної діяльності виключено заяву про анулювання копії ліцензії.

- письмове повідомлення про прийняття рішення про анулювання ліцензії надсилається (видається) заявникові протягом п'яти робочих днів з дати прийняття відповідного рішення (підписується керівником структурного підрозділу Комісії, що здійснює розгляд заяви про анулювання ліцензії та відповідних документів) з додаванням копії рішення про анулювання засвідченого в установленому Комісією порядку.

- рішення про анулювання ліцензії, прийняте на підставах, передбачених пунктами 4 - 11, 13 - 19, 21 пункту 1 цього розділу, набирає чинності через тридцять календарних днів з дня його прийняття. У разі прийняття рішення про анулювання ліцензії згідно з підпунктами 1 - 3 та 12, 20 пункту 1 цього розділу воно набирає чинності з дати його прийняття.

- відомості щодо анулювання ліцензії вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців в порядку, встановленому розпорядником цього реєстру (набирає чинності з дати набрання чинності положенням про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців інформації про ліцензування).

- рішення про анулювання ліцензії може бути оскаржено:

протягом строку набрання чинності вказаним рішенням до Експертно-апеляційної ради з питань ліцензування;

в судовому порядку.

- для торговця цінними паперами термін надання оригіналу ліцензії (дублікат) до Комісії починає відраховуватися з дати набрання чинності рішенням про анулювання ліцензії (до змін: з дати прийняття відповідного рішення).

- визначено, що суб'єкт господарювання може подати заяву про отримання ліцензії з доданням відповідних документів на отримання нової ліцензії на здійснення окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, якщо анулювання ліцензії здійснювалось на підставі підпунктів 4 - 8, 13, 15 та 16, 19, 20 пункту 1 розділу IV цього Порядку, але не раніше ніж через рік з дати набрання чинності рішенням про анулювання попередньо виданої ліцензії.

- встановлено, що державний контроль здійснюється у порядку, встановленому Законом України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про ліцензування видів господарської діяльності".

 

Рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування, крім абзацу восьмого підпункту 8 пункту 4 Змін до Порядку, затверджених цим рішенням, який набирає чинності з дати набрання чинності положенням про внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців інформації про ліцензування.

Станом на 08.04.2016 року Рішення не опубліковане.

Рішення готується до оприлюднення у Офіційному віснику України № 28 від 15.04.2016 року.

Поділитись: