Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Набрали чинності зміни до Порядку видачі ліцензії та Порядку погодження набуття істотної участі

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД методичні матеріали з питань ліцензування депозитарної діяльності.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування депозитарної діяльності, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД.

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) доводить до відома учасників ринку, що з 22 квітня 2016 року, після опублікування в Офіційному віснику України, набрало чинності рішення регулятора від 10 березня 2016 року № 271 «Про затвердження Змін до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів), переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії» (щодо діяльності з торгівлі цінними паперами та діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку) та рішення від 10 березня 2016 року № 272 «Про затвердження Змін до Порядку погодження набуття особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) в його органах управління».

Нагадаємо, що змінами до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку розширюються вимоги до ділової репутації особи, яка контролює професійного учасника та/або є керівником, а також встановлюються більш конкретні вимоги до структури власності заявника та її прозорості. Заявник має надати до Комісії таку інформацію, щоб Комісія мала змогу визначити всіх осіб, які мають істотну участь у професійному учаснику та відносини контролю між ними. Для заявників, що мають намір отримати ліцензію, аудиторський висновок повинен надаватись не лише по прямим власникам, а й по всім учасникам, що мають відносини контролю.

Стосовно змін до Порядку погодження набуття особою істотної участі у профучаснику, нагадаємо, що принципи набуття істотної участі були синхронізовані з тими принципами, які запроваджені у банківській системі України. Змінами до Порядку посилені вимоги щодо фінансового стану осіб, які набувають істотну участь, зокрема, майбутній бенефіціар повинен мати не менший капітал, ніж його доля у капіталі професійного учасника.

Більша прозорість структури власників професійних учасників фондового ринку сприятиме підвищенню прозорості ринку загалом.

Додамо, що з 29 квітня поточного року наберуть чинності зміни до Ліцензійних умов провадження діяльності з торгівлі цінними паперами та діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку

За інформацією сайту НКЦПФР


Поділитись: