Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо обрання аудиторської фірми професійними учасниками фондового ринку

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД методичні матеріали з питань ліцензування депозитарної діяльності.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування депозитарної діяльності, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД.

В Міністерстві юстиції зареєстроване рішення НКЦПФР від 04.12.2018 №845 "Про визнання таким, що втратило чинність, рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 25 жовтня 2012 року № 1519" («Про затвердження Порядку ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів») (Офіційний вісник України, 2019, № 4 (15.01.2019),  яке діє з 15.01.2019 року.

Рішення НКЦПФР прийнято з метою приведення у відповідність до вимог Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», згідно з яким НКЦПФР втратила повноваження вести реєстр аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів.

Однак, абзацом 6 пункт 11 розділу ІІ Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами (Рішення НКЦПФР 14.05.2013  № 819) встановлено, що аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) можуть надавати тільки аудиторські фірми, включені, у тому числі на період проведення аудиторської перевірки, до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, що ведеться Комісією.

Разом з тим, відповідно до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» Аудиторська палата України веде Реєстр аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності. На офіційному веб-сайті Аудиторської палати України в розділі ІІІ містяться суб’єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності», а Розділу ІV містяться суб’єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес».

Отже, з метою виконання ліцензійних умов, професійні учасники фондового ринку для проведення аудиторської метою перевірки та отримання аудиторського висновку, мають обирати аудиторську фірму, яка включена  до реєстру Аудиторської палати України.

 


Поділитись: