Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо подання інвестиційними фірмами до 01 квітня довідок згідно чинних ліцензійних умов

У цьому розділі до Вашої уваги пропонуються розроблені ПАРД методичні матеріали з питань ліцензування депозитарної діяльності.

Проекти внутрішніх документів погоджені НКЦПФР та можуть використовуватись професійними учасниками при розробці власних внутрішніх документів. Звертаємо увагу, що документи, розроблені ПАРД, не мають обов’язкового та/або рекомендаційного характеру.

У разі наявності у Вас питань щодо порядку оформлення та/або подання документів до НКЦПФР щодо питань ліцензування депозитарної діяльності, а також питань подання звітності згідно ліцензійних умов провадження професійної діяльності Ви можете отримати усні та письмові консультації фахівців ПАРД.

Нагадуємо учасникам ПАРД, що відповідно до п. 11. чинного на сьогоднішній день Рішення НКЦПФР № 819 від 14.05.2013 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами», ліцензіат зобов’язаний щороку до 01 квітня подавати до Комісії станом на 01 січня поточного року такі довідки, які додавалися до заяви про видачу ліцензії:

про асоційованих осіб фізичної особи - власника з істотною участю у заявника (ліцензіата);

про юридичних осіб, у яких фізична особа - власник з істотною участю у заявника (ліцензіата) є керівником та/або контролером;

про прямих власників та власників з істотною участю у структурі власника заявника (ліцензіата) з доданням схематичного зображення такої структури.

Нажаль, на сьогоднішній день існує ситуація, за якої рішення НКЦПФР № №817 від 14.05.2013 «Про затвердження Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів)», яким були затверджені форми довідок, що подавалися разом із заявою на видачу ліцензії, є скасованим. А нові форми довідок нормативно-правовими актами Комісії ще не затверджені.

Письмовий запит ПАРД з цього питання від 23.01.2023 року нажаль досі залишається без відповіді.

З огляду на викладене, та враховуючи усні консультайції фахівців НКЦПФР, рекомендуємо учасникам ПАРД використовувати довідку про схематичне зображення структури власності юридичної особи ліцензіата за формою  додатка 1 до Проєкту Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на ринках капіталу – діяльності з торгівлі фінансовими інструментами (оприлюдненому на офіційному сайті НКЦПФР).

Довідку ж про юридичних осіб, у яких фізична особа - власник з істотною участю у заявника (ліцензіата) є керівником та/або контролером, доцільно подавати за формою, що була затверджена рішенням НКЦПФР № №817 від 14.05.2013р.

Поділитись: