Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР: вартість заборонених для торгівлі на фондовій біржі ЦП зменшує капітал першого рівня торговця

Реагуючи на чисельні запити професійних учасників щодо впливу на пруденційні нормативи наявності у власності цінних паперів, торгівля якими заборонена на будь-якій фондовій біржі, ПАРД&АФП звернулась за роз’ясненням до НКЦПФР. Питання полягало у наступному.

Згідно Положення щодо пруденційних нормативів торговця цінними паперами (рішення НКЦПФР від 25.12.2012 року № 1900) капітал першого рівня зменшується на балансову вартість цінних паперів, що не перебувають в обігу хоча б на одній із фондових бірж (у тому числі торгівля яких на фондових біржах заборонена законодавством України).

З квітня 2015 року до сьогодні Комісія прийняла низку рішень про зупинення торгівлі цінними паперами різних емітентів на будь-якій фондовій біржі. При цьому такі цінні папери не виключаються з біржового списку на термін зупинення торгівлі. Слід нагадати, що раніше Асоціація зверталась за роз’ясненням поняття «цінні папери, що перебувають / не перебувають в обігу хоча б на одній із фондових бірж». Листом від 14.02.2014 року № 11/01/2558/НК Комісія відповіла, що такими, що перебувають в обігу на фондовій біржі, слід вважати цінні папери, що включені до біржового списку.

Виходячи з визначення поняття «біржовий список», наведеного у Положенні про функціонування фондових бірж (рішення НКЦПФР від 22.11.2012 року № 1688), цінні папери, щодо яких Комісією прийнято рішення про заборону торгівлі, але які залишились включеними до біржового списку є допущеними до торгівлі на фондовій біржі.

Отже, виникло питання, якими для цілей розрахунку пруденційних показників слід вважати цінні папери, щодо яких Комісією прийнято рішення про заборону (зупинення) торгівлі на фондовій біржі – такими, що перебувають в обігу на фондовій біржі, або такими, торгівлю якими заборонено законодавством?

У своєму листі від 14.09.2015 року № 15/03/19890/НК Комісія, ґрунтуючись на визначенні поняття «зупинення торгівлі», наданого Положенням № 1688, робить висновок про те, що цінні папери емітентів, стосовно яких Комісією прийнято рішення про зупинення торгівлі на будь-якій фондовій біржі на певний термін, протягом цього терміну є цінними паперами, торгівля якими на фондових біржах заборонена законодавством. Тому балансова вартість таких цінних паперів зменшує капітал першого рівня.

 

Із листами ПАРД&АФП та НКЦПФР можа ознайомитися у розділі сайту Питання-відповіді для торговців.

Поділитись: