Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД&АФП отримали відповідь Комісії на частину запитань з питань розрахунку пруденційних нормативів

У зв’язку з підготовкою до набрання чинності 01.01.2016 року новим Положенням щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками, затвердженим рішенням НКЦПФР від 01.10.2015 № 1597, ПАРД&АФП направила до Комісії запит щодо роз’яснення ряду питань.

Листом від 09.12.2015 № 15/03/28446/НК НКЦПФР надала відповіді на частину поставлених запитань.

Основне запитання Асоціації полягало у порядку застосування норм Положення щодо активів, які зменшують розмір регулятивного капіталу, якщо актив відповідає одночасно декільком критеріям (наприклад, фінансова інвестиція в акції фінансової установи в розмірі менше 10% від статутного капіталу об’єкту інвестиції, якщо такі акції не перебувають в біржовому списку фондової біржі). Асоціація наводила можливі приклади таких активів та просила пояснити за яких умов зазначені активи можуть бути враховані у складі капіталу першого рівня.

У своєму листі Комісія повідомила, що відповіді на перший блок запитань будуть надані окремим листом.

Водночас, наразі Комісія роз’яснила наступне:

1) Вимоги до мінімального регулятивного капіталу застосовуються до торговця цінними паперами з моменту укладення першого відповідного договору, а не з моменту отримання ліцензії.

Наприклад, торговець цінними паперами на дату набрання чинності Положення мав брокерську та дилерську ліцензії, а потім отримав додатково ліцензію на управління цінними паперами. У такому випадку, на дату набрання чинності Положенням мінімальний розмір регулятивного капіталу має складати не менше 750 000 грн. (75% від 1 млн. грн.). Після отримання ліцензії на управління цінними паперами зазначений норматив буде застосовуватись до такого торговця до моменту укладення ним першого договору про управління, після чого він зобов’язаний буде дотримуватись мінімального розміру регулятивного капіталу на рівні не менше, ніж 5 250 000 грн. (75% від 7 млн. грн.).

2) До складу нетто-доходу для цілей розрахунку коефіцієнта операційного ризику заборонено включати доходи від операцій, що виникли внаслідок надзвичайних та/або форс-мажорних обставин, до яких можуть бути віднесені доходи від разових операцій, що не повторюються у звітному місяці, наприклад, від заздалегідь незапланованого установою продажу активів та інші аналогічні доходи.

3) Торговці цінними паперами, що поєднують свою професійну діяльність з депозитарною діяльністю депозитарної установи, повинні розраховувати коефіцієнт операційного ризику з частотою, передбаченою для депозитарної установи, тобто станом на кінець останнього дня кожного місяця.

Про отримання відповіді на перший блок запитань ПАРД&АФП буде повідомлено додатково.


З текстом запиту Асоціації та відповіді НКЦПФР можна ознайомитись у розділі сайту Питання-відповіді для торговців ЦП.

 

Поділитись: