Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відповідь НКЦПФР щодо врахування коштів клієнтів при розрахунку деяких пруденційних показників

Продовжуючи роботу з роз’яснення практичних питань розрахунку пруденційних нормативів згідно нових правил Положення, затвердженого рішенням НКЦПФР від 01.10.2015 року № 1597, Асоціація звернулась до Комісії з проханням роз’яснити ряд запитань щодо врахування грошових коштів, що належать клієнтам брокера, у складі активів та зобов’язань брокера, при розрахунку коефіцієнта фінансового левериджу та коефіцієнта абсолютної ліквідності.

У своєму листі ПАРД&АФП порушила наступні питання:

1)   Чи вважаються активами брокера кошти клієнтів, що надійшли на поточний рахунок брокера за договорами про обслуговування, враховуючи критерії визнання активів?

2)   Чи враховуються кошти клієнтів у складі активів та зобов’язань брокера при розрахунку коефіцієнта фінансового левериджу?

3)   Чи виключається сума коштів клієнтів зі складу зобов’язань перед клієнтами за брокерськими договорами на обслуговування?

Комісія у своїй відповіді нагадує, що на даний час законодавством не визначені особливості ведення бухгалтерського обліку торговцями цінними паперами операцій з цінними паперами, в тому числі щодо обліку брокером коштів своїх клієнтів.

В той же час, враховуючи Методичні рекомендації ДКЦПФР з обліку основних видів операцій торговців цінними паперами (рішення ДКЦПФР від 02.06.2002 року № 125), брокер може обліковувати грошові кошти клієнтів на своїх балансових рахунках та відповідно відносити їх до активів торговця цінними паперами.

При розрахунку коефіцієнта фінансового левериджу зобов’язання та власний капітал використовуються у значеннях, визначених П(С)БО. При цьому вимог щодо неврахування коштів клієнтів та зобов’язань за відповідними угодами законодавством не передбачено.

Щодо врахування коштів клієнтів при розрахунку коефіцієнта абсолютної ліквідності Комісія повідомила таке. Положенням № 1597 встановлено, що кошти клієнтів та зобов’язання за угодами, укладеними за рахунок коштів клієнтів, не включаються до відповідних активів та зобов’язань при розрахунку вказаного коефіцієнта. Отже, при розрахунку коефіцієнта абсолютної ліквідності з активів брокера виключаються кошти клієнтів, а з зобов’язань виключається аналогічна сума, віднесена на відповідний рахунок, що відображає формування таких коштів.

З текстами запиту та відповіді можна ознайомитись у розділі сайту Питання-відповіді

Поділитись: