Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо розрахунку розміру відхилення пруденційного показника від нормативу

22.01.2016 року у зв’язку з опублікуванням в Офіційному віснику України набрала чинності нова редакція Положення про нагляд за дотриманням пруденційних нормативів професійними учасниками фондового ринку, затверджена рішенням НКЦПФР від 01.12.2015 року № 2021 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2015 р. за № 1599/28044)

У зв’язку з запровадженням особливого підходу до контролю «суттєвого відхилення» (відхилення, що перевищує 20% від нормативу), інформуємо членів ПАРД&АФП про деякі питання оцінки розміру відхилення.

Відхилення розрахункового значення пруденційного показника від норми вимірюється у відсотках та розраховується так:

((розрахункове значення показника – нормативне значення показника) / нормативне значення показника) * 100

 

Для пруденційних показників, нормативне значення яких формулюється як «не менше ніж …», від’ємне значення відхилення означає порушення нормативу. Позитивне значення відхилення відображає відсоток перевиконання нормативу, тобто «запас міцності» професійного учасника. Від’ємне значення відхилення, що перевищує 20%, характеризується як суттєве відхилення.

Для коефіцієнта фінансового левериджу, нормативне значення якого знаходиться у межах від 0 до 1, якщо його розрахункове значення перевищує 1, то з метою оцінки величини відхилення за норматив доцільно приймати 1. Таким чином, якщо розрахункове значення коефіцієнта фінансового левериджу складає 1,5, то розмір відхилення розраховуватиметься так: (1,5-1)/1*100 = 50%.

Якщо розрахункове значення цього коефіцієнта є від’ємним (можливо при від’ємному значенні власного капіталу), то найближчим нормативним значення коефіцієнта є 0. Проте, якщо за нормативне значення прийняти 0, то розмір відхилення розрахувати неможливо, тому що на нуль ділити не можна.

Тому з метою оцінки суттєвості відхилення пропонується використовувати такий алгоритм.

Для пруденційних показників, нормативне значення яких «не менше ніж нормативне значення»

  1. Визначається величина, що складає 20% від нормативного значення – «граничне значення суттєвості відхилення»;
  2. Розрахункове значення пруденційного показника порівнюється з нормативним значенням. Якщо розрахункове значення є меншим за нормативне значення, оцінюється чи є відхилення суттєвим. Для цього розрахункове значення порівнюється з граничним значенням суттєвості відхилення.

Якщо розрахункове значення показника знаходиться в межах між «граничним значенням суттєвості відхилення» та нормативним значенням, то відхилення показника не є суттєвим.

Якщо розрахункове значення дорівнює або є меншим за «граничне значення суттєвості відхилення», то відхилення пруденційного показника є суттєвим.

Для коефіцієнта фінансового левериджу, нормативне значення якого знаходиться в межах від 0 до 1

  1. За нормативне значення приймається 1. Визначається величина, що складає 20% від нормативного значення – 0,2.
  2. Якщо розрахункове значення коефіцієнту знаходиться в межах від -0,2 та 0 або від 1 до 1,2, то відхилення не є суттєвим.
  3. Якщо розрахункове значення ≥ за -0,2 або ≤ 1,2, то відхилення є суттєвим.

Надаємо для використання в роботі графічне зображення запропонованого алгоритму оцінки відхилення розрахункового значення пруденційного показника від його нормативного значення, з яким можна ознайомитись за посиланням.

Нагадуємо, якщо станом на 22.01.2016 року торговець цінними паперами має суттєве відхилення пруденційних показників, то згідно вимог Положення № 2021, він має протягом наступних 5 робочих днів (до 29.01.2016 року) надати до Комісії відповідне повідомлення та План заходів або привести показники у відповідність та повідомити Комісію про це.

Поділитись: