Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Відповідь НКЦПФР на запит щодо врахування цінних паперів з обмеженнями в обігу при розрахунку пруденційних нормативів

Листом від 11.03.2016 року № 15/03/5288 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку надала відповідь на запит ПАРД&АФП щодо пріоритетності застосування ознак фінансових інвестицій у цінні папери з обмеженнями в обігу для цілей пруденційного нагляду.

Суть питання Асоціації полягала у наступному.

Інформаційним повідомленням НКЦПФР професійним учасникам було рекомендовано для цілей розрахунку пруденційних нормативів застосовувати критерії класифікації активів відповідно до пріоритетності ознак таких активів. Водночас, у переліку активів, що зменшують розмір капіталу першого рівня, не передбачено окремого критерію для цінних паперів, обіг яких зупинено або щодо яких встановлено обмеження операцій у системі депозитарного обліку.

Тому Асоціація просила Комісію роз’яснити, якщо цінні папери є фінансовою інвестицією у статутний капітал підприємств у розмірі до 15% від статутного капіталу професійного учасника або є фінансовою інвестицією у фінансову установу у розмірі до 10% статутного капіталу емітента, проте їх обіг зупинено або щодо них встановлено обмеження операцій у системі депозитарного обліку, чи враховується балансова вартість таких цінних паперів у складі регулятивного капіталу?

НКЦПФР з цього питання повідомила, що в своєму Інформаційному повідомленні Комісія звертала увагу на пріоритетність застосування критеріїв для активів, які одночасно відповідають декільком ознакам, що визначають види активів, на які необхідно зменшувати величину капіталу першого рівня. Це стосується цінних паперів, що одночасно відповідають двом або більше критеріям, один з яких, як правило, - належність цінних паперів до таких, що не перебувають у біржовому списку принаймні однієї з фондових бірж, у тому числі у зв’язку із забороною торгівлі на фондових біржах, визначеною законами України (акції приватних акціонерних товариств, векселі тощо).

При цьому регулятор зазначає, що зупинення обігу цінних паперів на підставі рішень Комісії або на інших підставах, встановлених законодавством, також є законодавчою забороною торгівлі цінними паперами на фондовій біржі. У цьому випадку вимога щодо відрахування цінних паперів, що не перебувають в біржовому списку принаймні однієї з фондових бірж (у тому числі торгівля якими на фондових біржах заборонена законодавством України), є пріоритетною серед інших ознак, яким одночасно відповідає певний актив установи, і вартість такого активу має відраховуватись із капіталу першого рівня при розрахунку регулятивного капіталу.  

Крім того, при розрахунку нормативів адекватності  регулятивного капіталу та капіталу першого рівня професійний учасник розподіляє всі свої активи на 5 груп відповідно до пункту 4 глави 3 розділу ІІІ Положення. При цьому Положенням не встановлено пріоритетності ознак активів з метою віднесення до однієї чи іншої групи.

ПАРД&АФП у своєму зверненні також просила роз’яснити, до якої групи активів слід відносити активи, що відповідають одночасно декільком ознакам, встановленим зазначеним пунктом?

На вказане питання Комісія повідомляє, що у разі якщо активи відповідають одночасно декільком ознакам, встановленим пунктом 4 глави 3 розділу ІІІ Положення № 1597, які належать до груп активів з різним ступенем ризику, такі активи необхідно відносити до групи з більш високим ступенем ризику.

З текстом запиту ПАРД&АФП та відповіді НКЦПФР можна ознайомитись в розділі сайту Питання – відповіді торговців ЦП та депозитарних установ.

Принагідно повідомляємо, що Асоціація отримала зауваження Комісії до Методичних рекомендацій щодо розрахунку пруденційних нормативів. На даний час ведеться робота з доопрацювання Методичних рекомендацій з урахуванням пропозицій регулятора. Оновлена версія рекомендацій разом з листом НКЦПФР із зауваженнями буде опублікована найближчим часом (після узгодження внесених змін з Комісією).

Поділитись: