Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

З 01.01.2017 року для депозитарних установ вводиться норматив розміру власних коштів

Рішенням НКЦПФР від 28.07.2016 року № 819 затверджено зміни до Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 серпня 2016 р. за № 1147/29277).

Для депозитарних установ, що не поєднують свою професійну діяльність з веденням діяльності з торгівлі цінними паперами, передбачено введення з 01.01.2017 року нового нормативу – розміру власних коштів, який розраховуватиметься за методологією розрахунку регулятивного капіталу. Мінімальний розмір власних коштів повинен бути не менше 7 млн. грн. (мінімальний розмір статутного капіталу для депозитарної діяльності депозитарної установи).

 

Зміни щодо порядку розрахунку регулятивного капіталу

1) Документом врегульовується питання відповідності активів одночасно декільком критеріям при розрахунку показників, що зменшують капітал першого рівня. У Положенні фіксується принцип врахування активу за специфічною для нього ознакою (інвестиція в капітал підприємства, інвестиція у фінансову установу, векселі, цінні папери, не включені до біржового списку на фондовій біржі тощо).

2) Також для цілей розрахунку регулятивного капіталу буде встановлено, що капітал першого рівня зменшуватиметься на вартість інвестицій в інвестиційні сертифікати пайових інвестиційних фондів, якщо їх частка складає 10 або більше відсотків від загальної номінальної вартості зареєстрованого випуску інвестиційних сертифікатів такого фонду.

3) Щодо вимог до врахування у складі регулятивного капіталу нерозподіленого прибутку та прибутку поточного року пропонується уточнити діючу вимогу щодо підтвердження суми прибутку поточного року – у складі капіталу першого рівня може бути враховано прибуток у частині, підтвердженій аудитором (аудиторською фірмою) (раніше – аудиторським висновком). Це означає, що для підтвердження аудитором прибутку поточного року не обов’язково формувати фінансову звітність та замовляти аудиторський висновок, а можливо замовити експертний висновок аудитора суто з питання коректності визначення прибутку поточного року.

 

Зміни щодо коефіцієнту покриття операційного ризику

Нормативне значення коефіцієнта покриття операційного ризику з 01.01.2017 року підвищується з 0,75 до 1.

 

Більшість змін, передбачених рішенням набирають чинності з 01.01.2017 року. Редакційні зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування документу, що заплановано на 13.09.2016 року (Офіційний вісник України № 70).

З порівняльною таблицею змін можна ознайомитись за посиланням. Зеленим кольором в таблиці виділено пункти змін, що набирають чинності з 01.01.2017 року. 

Поділитись: