Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

З 01.01.2017 року на торговців цінними паперами очікує підвищення пруденційних нормативів

Рішенням НКЦПФР від 28.07.2016 року № 819 затверджено зміни до Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 серпня 2016 р. за № 1147/29277).

Зміни щодо регулятивного капіталу

1) Документом врегульовується питання відповідності активів одночасно декільком критеріям при розрахунку показників, що зменшують капітал першого рівня. У Положенні буде зафіксовано принцип врахування активу за специфічною для нього ознакою (інвестиція в капітал підприємства, інвестиція у фінансову установу, векселі, цінні папери, не включені до біржового списку на фондовій біржі тощо).

2) Також для цілей розрахунку регулятивного капіталу буде встановлено, що капітал першого рівня зменшуватиметься на вартість інвестицій в інвестиційні сертифікати пайових інвестиційних фондів, якщо їх частка складає 10 або більше відсотків від загальної номінальної вартості зареєстрованого випуску інвестиційних сертифікатів такого фонду.

3) Щодо вимог до врахування у складі регулятивного капіталу нерозподіленого прибутку та прибутку поточного року пропонується уточнити діючу вимогу щодо підтвердження суми прибутку поточного року – у складі капіталу першого рівня може бути враховано прибуток у частині, підтвердженій аудитором (аудиторською фірмою) (раніше – аудиторським висновком). Це означає, що для підтвердження аудитором прибутку поточного року не обов’язково формувати фінансову звітність та замовляти аудиторський висновок, а можливо замовити експертний висновок аудитора суто з питання коректності визначення прибутку поточного року.

4) Найбільш суттєвою зміною, що пропонується цим рішенням, є повернення з 01.01.2017 року принципу визначення нормативу розміру регулятивного капіталу, що діяв до набрання чинності цим Положенням № 1597. А саме, пропонується встановити, що для торговців цінними паперами, що поєднують свою діяльність з діяльністю депозитарної установи, мінімальний розмір регулятивного капіталу має бути не менший за 7 млн. грн.

Нагадаємо, до кінця 2016 року діятиме перехідний період, протягом якого нормативне значення розміру регулятивного капіталу складатиме 75% від законодавчо встановленого мінімального розміру статутного капіталу для відповідного виду професійної діяльності. З 01.01.2017 року норматив буде встановлено на рівні 100% зазначеної величини.

 

Зміни щодо нормативів адекватності регулятивного капіталу (з 01.01.2017 року)

1) Документом змінюється чинний підхід до зваження на ризик балансової вартості цінних паперів в залежності від перебування/не перебування цінного папера у біржовому реєстрі або списку хоча б однієї з фондових бірж.

Згідно чинної редакції цінні папери, що включені до лістингу (біржового реєстру) на біржі включаються до ІІ групи активів, а всі інші цінні папери (позалістингові на біржі та цінні папери, що не перебувають в обігу на біржі взагалі) включаються до III групи активів.

Змінами передбачено віднесення до ІІІ групи активів не всіх цінних паперів, а лише позалістингових цінних паперів - ті, що включені до біржового списку, але не включені до біржового реєстру. Цінні папери, що взагалі не перебувають в обігу на жодній з бірж, будуть відноситись до ІV групи активів.

2) Короткострокову дебіторську заборгованість, термін сплати якої не настав (якщо не було пролонгації строків її погашення) за пропозицією ПАРД перенесено до ІІІ групи активів.

3) Рішенням також передбачається внесення змін щодо зваження на ризик цінних паперів венчурних інститутів спільного інвестування (далі – ІСІ). 

Чинна редакція Положення передбачає, що цінні папери венчурних ІСІ, які включені до біржового реєстру, відносяться до ІІІ групи активів, а всі інші – до ІV групи активів.

Змінами передбачається встановити, що до ІV групи активів включаються не всі цінні папери ІСІ окрім лістингових, а лише ті, що включені до біржового списку хоча б на одній з фондових бірж. А цінні папери венчурних ІСІ, що взагалі не допущені до обігу на жодній з фондових бірж, включатимуться до V групи активів.

4) Змінами також передбачено уточнення, яке Комісія раніше надавала листом на запит ПАРД - якщо активи установи одночасно відповідають декільком ознакам, що визначають їх належність до груп активів з різним ступенем ризику, такі активи відносяться до групи з більш високим ступенем ризику.

5) Нормативне значення показника адекватності регулятивного капіталу з 01.01.2017 року підвищується з 6 % до 8%.

 

Зміни щодо коефіцієнту абсолютної ліквідності

1)   Уточнюється, що до високоліквідних активів не включаються поточні фінансові інвестиції у цінні папери, обіг яких або торгівлю якими на будь-якій фондовій біржі зупинено, а також корпоративні права в іншій, ніж цінні папери, формі.

2)   За пропозицією ПАРД уточнюється, що при розрахунку коефіцієнта абсолютної ліквідності до складу зобов’язань не включаються не тільки зобов’язання за угодами, укладеними за рахунок коштів клієнтів, але й зобов’язання за договорами з клієнтами (для випадків, коли грошові кошти клієнтів надійшли до брокера, але жодних угод з ними ще не здійснено).

 

Зміни щодо коефіцієнту фінансового левериджу

Документом передбачено уточнення, що до розрахунку вказаного коефіцієнта приймаються всі зобов’язання торговця цінними паперами. Це редакційне уточнення, оскільки чинна редакція передбачає використання терміну «фінансові зобов’язання», під яким регулятор розуміє власне будь-які зобов’язання, проте визначення такого терміну в чинному законодавстві відсутнє.

За пропозицією ПАРД змінами передбачено розширення межі нормативного значення коефіцієнта – від 0 до 3 (було – від 0 до 1).

 

Зміни щодо коефіцієнту покриття операційного ризику

Нормативне значення коефіцієнта покриття операційного ризику з 01.01.2017 року підвищується з 0,75 до 1.

 

Більшість змін, передбачених рішенням набирають чинності з 01.01.2017 року. Редакційні зміни наберуть чинності з дня офіційного опублікування документу, що заплановано на 13.09.2016 року (Офіційний вісник України № 70).

З порівняльною таблицею змін можна ознайомитись за посиланням. Зеленим кольором в таблиці виділено пункти змін, що набирають чинності з 01.01.2017 року. 

Поділитись: