Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД отримала відповідь НКЦПФР на запит стосовно розрахунку нетто-доходу та врахування вартості акцій ВАТ та ЗАТ при розрахунку регулятивного капіталу

НКЦПФР надала відповіді на запит Асоціації щодо практичного застосування деяких норм Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками, затвердженого рішенням НКЦПФР від 01.10.2015 № 1597.

1. Перше питання ПАРД стосувалось відображення в адміністративних даних результатів розрахунку коефіцієнта покриття операційного ризику у випадку, коли розрахункова величина нетто-доходу є від’ємною.

Сумніви викликає сама можливість прийняття нетто-доходом від’ємного значення, адже від’ємний фінансовий результат за своєю суттю не може бути доходом, а є збитком.

Проте в своєму листі Комісія не погоджується з таким твердженням та пояснює, що для цілей розрахунку пруденційних показників нетто-дохід є розрахунковим показником та в залежності від знаку та величини складових нетто-доходу, він може набувати як додатного, так і від’ємного значення. Тому в адміністративних даних величину нетто-доходу слід відображати незалежно від того, додатного чи від’ємного значення набуває показник. У разі отримання від’ємного значення показник відображається зі знаком «-».

При цьому, якщо за кожний з останніх трьох фінансових років, що передують даті розрахунку, значення нетто-доходу не було позитивним, середній річний нетто-дохід професійного учасника буде дорівнювати нулю. Розрахунок значення коефіцієнта операційного ризику при цьому не здійснюється.

2. Друге питання ПАРД стосувалось особливостей врахування вартості акцій ВАТ та ЗАТ (що не привели свою діяльність у відповідність до Закону України «Про акціонерні товариства» та залишаються в обігу) при розрахунку розміру регулятивного капіталу.

Комісія відповіла, що зменшення капіталу першого рівня на суму фінансової інвестиції в акції відкритих або закритих акціонерних товариств, що не привели свою діяльність у відповідність до вимог Закону України «Про акціонерні товариства», відбувається аналогічно до зменшення капіталу першого рівня на суму фінансової інвестиції в акції публічних або приватних акціонерних товариств.

Зі скан-копією запиту ПАРД та відповіді НКЦПФР можна ознайомитись у розділі Питання – відповіді.

Поділитись: