Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Опитування торговців цінними паперами щодо запровадження нового пруденційного нормативу


Шановні учасники ПАРД!

Під час засідання Комітету НКЦПФР з питань  методології та нагляду за функціонуванням інфраструктури фондового ринку, що відбулось 14 липня 2017 року, Комісією було представлено проект змін до Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками.

Окрім іншого, проектом передбачено запровадження нового пруденційного нормативу - нормативу концентрації кредитного ризику. Таким чином, розділ ІІ Положення № 1597 пропонується доповнити новою главою 7 «Норматив концентрації кредитного ризику».

Цей показник має на меті обмежити кредитний ризик торговця цінними паперами шляхом диверсифікації активів та обмеження розміру загальної позиції в розрізі одного контрагента. Тобто, має стати неможливим розміщення всіх свої активів менше ніж серед чотирьох різних контрагентів (по 25% загальної вартості активів на одного контрагента).

Цей норматив розраховується для кожного окремого контрагента. Для розрахунку цього показника необхідно порахувати загальну вартість фінансової інвестиції у статутний капітал контрагента, дебіторської заборгованості цього контрагента та інших цінних паперів і доходів, нарахованих за ними (але не виплачених) цього ж контрагента. До розрахунку беруться ті активи, що обліковуються на балансі торговця цінними паперами, крім державних цінних паперів. Отриману суму активів необхідно розділити на регулятивний капітал та помножити на 100. Результат – це частка активів конкретного контрагента у регулятивному капіталі (у відсотках), яка не повинна перевищувати 25%. Виключення складає частка активів у банку та в іншому торговці цінними паперами – вона може перевищувати 25%.


Для вивчення поточної ситуації на ринку та виявлення можливих недоліків такої методології ПАРД за зверненням Комісії просить вас здійснити пробні розрахунки нормативу концентрації кредитного ризику станом на кінець робочого дня 28.04.2017, 31.05.2017 та 30.06.2017. Асоціація проаналізує отримані дані та з урахуванням результатів надасть пропозиції до проекту Положення разом зі знеособленими результатами розрахунків.


Враховуючи викладене, просимо взяти участь в опитуванні та надати до Асоціації результати розрахунків до 28.07.2017 (включно)  одним із способів:

 

1. Заповнити анкету за посиланням https://goo.gl/forms/2WktDKE3l2siyRtk2 

або

2. Заповнити анкету, що додається, та направити її на zvit@pard.ua

 

У разі виникнення запитань та пропозицій просимо звертатись до Асоціації (контактна особа – Олена Велика). 
Поділитись: