Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Набрав чинності ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»

27 квітня 2014 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 року № 1207-VII

 

Закон визначає статус території України, тимчасово окупованої внаслідок збройної агресії Російської Федерації, встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Вказаним Законом визначено, що тимчасово окупована територія України є невід'ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України (ч. 1 ст. 1 Закону).

Тимчасово окупованою територією визначається:

1) сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій;

2) внутрішні морські води і територіальне море України навколо Кримського півострова, територія виключної (морської) економічної зони України вздовж узбережжя Кримського півострова та прилеглого до узбережжя континентального шельфу України, на які поширюється юрисдикція органів державної влади України відповідно до норм міжнародного права, Конституції та законів України;

3) повітряний простір над територіями, зазначеними у пунктах 1 і 2 цієї частини.

 

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина.

 

Згідно ч. 4 ст. 5 Закону примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України.

 

На тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України.

Також, ч. 3 ст. 11 Закону визначено, що за фізичними особами, незалежно від набуття ними статусу біженця чи іншого спеціального правового статусу, підприємствами, установами, організаціями зберігається право власності та інші речові права на майно, що знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо воно набуте відповідно до законів України.

Одночасно, вказаний Закон не встановлює особливостей здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території. Згідно ч. 1 ст. 13 Закону особливості здійснення економічної діяльності на такій території визначатимуться окремим законом.

 

Таким чином, Закон не містить обмежень щодо здійснення економічної діяльності, у тому числі, діяльності професійних учасників ринку цінних паперів, на тимчасово окупованій території та декларує непорушність права власності на майно, у тому числі, цінні папери.

Поділитись: