Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ДФСУ про оподаткування інвестиційного прибутку від торгівлі ОВДП

Державна фіскальна служба України розмістила у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» відповідь на питання «Яким чином оподатковується ПДФО дохід у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик?»

 

Пунктом 2 ч. 5 ст. 3 Закону України від 23 лютого 2006 року № 3480-IV "Про цінні папери та фондовий ринок" (далі - Закон № 3480) встановлено, що боргові цінні папери - це цінні папери, що посвідчують відносини позики і передбачають зобов'язання емітента або особи, яка видала неемісійний цінний папір, сплатити у визначений строк кошти, передати товари або надати послуги відповідно до зобов'язання. До боргових цінних паперів належать, зокрема, державні облігації України.

Державні облігації України поділяються на облігації внутрішніх державних позик, облігації зовнішніх державних позик та цільові облігації внутрішніх державних позик (ч. 2 ст. 10 Закону № 3480).

Згідно з ч. 3 ст. 10 Закону № 3480 облігації внутрішніх державних позик України - це державні цінні папери, що розміщуються виключно на внутрішньому фондовому ринку і підтверджують зобов'язання України щодо відшкодування пред'явникам цих облігацій їх номінальної вартості з виплатою доходу відповідно до умов розміщення облігацій. Номінальна вартість облігацій внутрішніх державних позик України може бути визначена в іноземній валюті.

Крім того, ч. 9 ст. 10 Закону № 3480 передбачено, що Національний банк України виконує операції з обслуговування державного боргу, пов'язані з розміщенням облігацій внутрішніх державних позик та цільових облігацій внутрішніх державних позик України, їх погашенням і виплатою доходів за ними, а також провадить депозитарну діяльність щодо цих цінних паперів. Порядок проведення операцій, пов'язаних з розміщенням цих облігацій, встановлюється Національним банком України за погодженням з Міністерством фінансів України.

Відповідно до пп. 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, сума інвестиційного прибутку від операцій з борговими зобов'язаннями Національного банку України.

Враховуючи вищевикладене, дохід, отриманий платником податку - фізичною особою у вигляді інвестиційного прибутку від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Поділитись: