Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія рекомендує утриматись від вчинення правочинів з професійними учасниками, що не залишили територію АТО та Криму

Рішенням від 03.03.2015 року № 282 Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила рекомендації щодо запобігання порушень прав інвесторів та вжиття заходів з уникнення ризиків при провадженні професійної діяльності на території проведення антитерористичної операції та тимчасово окупованій території.

Згідного цього документу Комісія вирішила сформувати перелік учасників фондового ринку, на яких поширюється дія цього рішення щодо рекомендацій здійснити дії щодо зміни місцезнаходження або тимчасової зміни місцезнаходження, відкриття (перенесення) спеціалізованого структурного підрозділу та/або відокремленого підрозділу з території АТО та тимчасово окупованої території на територію України поза межами території АТО та тимчасово окупованої території (далі – дії щодо зміни місцезнаходження).

До Переліку учасників фондового ринку на території АТО та тимчасово окупованій території відповідно до цього рішення включаються торговці цінними паперами, компанії з управління активами та корпоративні інвестиційні фонди, які:

· зареєстровані на території АТО та тимчасово окупованій території та не вчинили дії щодо зміни місцезнаходження на територію України поза межами території АТО та тимчасово окупованої території;

· вчинили дії щодо зміни місцезнаходження з території України поза межами території АТО та тимчасово окупованої території на територію АТО та тимчасово окуповану територію.

Зміни до Переліку вноситимуться рішенням НКЦПФР.

З дати оприлюднення на офіційному веб-сайті НКЦПФР зазначеного Переліку торговцям та компаніям з управління активами, які до нього внесені, рекомендується утриматися від вчинення будь-яких правочинів щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів до вчинення дій щодо зміни місцезнаходження, та надання до Комісії відповідних документів, які підтверджують вчинення таких дій. Також включеним до Торговцям цінними паперами, що включені до Переліку, рекомендується зупинити виконання зобов’язань щодо провадження діяльності в частині прийняття та виконання разових замовлень за договорами на брокерське обслуговування, укладання договорів на придбання за договорами андеррайтингу та договорів купівлі-продажу (міни) цінних паперів за договорами на управління цінними паперами на строк до виключення такого торговця з Переліку.

Водночас торговцям цінними паперами, компаніям з управління активами та корпоративним інвестиційним фондам, які зареєстровані поза межами території АТО, рекомендується утриматись від вчинення дій щодо укладання будь-яких правочинів щодо цінних паперів та інших фінансових інструментів за участю включених до Переліку професійних учасників. Фондовим біржам, Розрахунковому центру, депозитарним установам з дати оприлюднення Переліку буде рекомендується не приймати до виконання заявки, зобов’язання за договорами та розпорядження, пов’язані з виконанням правочинів, укладених за участю торговців цінними паперами, включених до Переліку.

Учасникам фондового ринку рекомендується враховувати ризики під час вжиття заходів з фінансового моніторингу стосовно фінансових операцій за участю торговців цінними паперами та компаній з управління активами (у тому числі тих, що діють за рахунок коштів спільного інвестування інвестиційних фондів), включених до Переліку учасників фондового ринку на території АТО та тимчасово окупованій території.

Звертаємо Вашу увагу на те, що даний документ містить рекомендації, проте не зобов’язує діяти саме так. Нагадаємо, що наприкінці грудня 2014 року Комісія затвердила рішення, що мало би запровадити зазначені обмеження як обов’язкові до виконання, проте зазначене рішення не пройшло реєстрацію в Міністерстві юстиції України. Тому, зважаючи на те, що Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» Комісії не надано повноваження запроваджувати обов’язкові до виконання обмеження щодо правочинів за участю зареєстрованих на території проведення АТО професійних учасників, регулятор затвердив приведені рекомендації (доступні за посиланням).

Про публікацію Переліку учасників фондового ринку на території АТО та тимчасово окупованій території буде повідомлено додатково.

Поділитись: