Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Про практичне застосування депозитарними установами рекомендацій НКЦПФР щодо правочинів з професійними учасниками із зони АТО та Криму

Рішенням від 03.03.2015 року №282 НКЦПФР затвердила Рекомендації  щодо запобігання порушень прав інвесторів та вжиття заходів з уникнення ризиків при провадженні професійної діяльності на території антитерористичної операції та тимчасового окупованій території.

 

Комісія вирішила сформувати перелік учасників фондового ринку, на яких поширюється дія рішення щодо рекомендацій здійснити дії щодо зміни місцезнаходження або тимчасової зміни місцезнаходження, відкриття (перенесення) спеціалізованого структурного підрозділу та/або відокремленого підрозділу з території АТО та тимчасово окупованої території на територію України поза межами території АТО та тимчасово окупованої території (далі – Перелік).

Згідно пункту 11 Рекомендації депозитарним установам з дати оприлюднення Переліку учасників фондового ринку на території АТО та тимчасово окупованій території на офіційному веб-сайті НКЦПФР рекомендується припинити приймання до виконання розпорядження депонентів, керуючих рахунків депонентів на проведення облікових операцій, пов’язаних з виконанням правочинів, укладених після набрання чинності цим рішенням за участю торговців цінними паперами, включених на дату подання розпорядження до цього Переліку.

 

ПАРД&АФП звертають увагу депозитарних установ, на те, що перелік підстав для відмови депозитарною установою у взятті до виконання розпорядження та/або у виконанні депозитарної операції визначений пунктом 12 глави 3 розділу V Положення про провадження депозитарної діяльності (далі – Положення 735), затвердженого рішенням НКЦПФР від 23.04.2013 року №735.

Серед вказаних підстав для відмови у взятті депозитарною установою до виконання розпорядження депонента, керуючого рахунком відсутня така підстава для відмови як виконання операції, пов’язаної з виконанням правочину, укладеного за участю торговця, що включений до Переліку.

 

Слід зазначити, що рішення НКЦПФР від 03.03.2015 року №282 не є нормативно-правовим актом, а має лише рекомендаційний характер. Тому не може змінювати/відміняти норми законодавства та, зокрема, Положення 735.

 

Зважаючи на вищевикладене, депозитарні установи при провадженні депозитарної діяльності та прийнятті рішення щодо наявності або відсутності підстав для виконання розпорядження депонента, керуючого рахунком на проведення облікової операції, яка пов’язана з виконанням правочину, укладеного після набрання чинності рішення НКЦПФР від 03.03.2015 року №282 за участю торговців цінними паперами, включених на дату подання розпорядження до Переліку, мають враховувати норми Положення 735 щодо підстав для відмови у виконанні розпорядження.

Поділитись: