Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо вимог до аудиторського висновку щодо річної фінансової звітності торговця цінними паперами

У зв’язку з настанням періоду підготовки аудиторських висновків щодо річної фінансової звітності за 2015 рік ПАРД&АФП вважають за доцільне нагадати наступне.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про аудиторську діяльність» проведення аудиту для підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, підприємств є обов'язковим для професійних учасників ринку цінних паперів.

Крім того, пунктом 4 статті 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» встановлено обов’язок професійних учасників фондового ринку оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком шляхом розміщення на власній веб-сторінці з опублікуванням у періодичних або неперіодичних виданнях не пізніше ніж до 30 квітня наступного за звітним року.

До НКЦПФР аудиторський висновок не подається.

В той же час, з 12.01.2016 року набрали чинності зміни до Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами до НКЦПФР, затвердженого рішенням НКЦПФР від 25.09.2012 року № 1283. Зокрема, уточнено перелік відомостей про останню аудиторську перевірку:

  • прізвище, ім'я, по батькові (найменування) аудитора (аудиторської фірми);
  • код за ЄДРПОУ аудиторської фірми;
  • серія та номер свідоцтва про внесення до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів;
  • дата видачі свідоцтва про внесення до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів;
  • звітний період, за який проведений аудит фінансової звітності;
  • дата складання аудиторського висновку.

Нагадаємо, відповідно до Порядку ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів (рішення НКЦПФР від 25.10.2012 № 1519) аудиторські перевірки професійних учасників можуть проводити виключно аудиторські фірми за наявності чинного Свідоцтва та після внесення її до зазначеного реєстру. Тому при укладенні договору з аудиторською фірмою рекомендуємо перевірити наявність такої фірми в Реєстрі станом на дату укладення договору.

Враховуючи тенденцію до більш жорсткого контролю Комісією за виконанням аудиторськими фірмами вимог Порядку ведення реєстру, звертаємо Вашу увагу на те, що станом на дату складання аудиторського висновку аудиторська фірма також обов’язково має бути включена до зазначеного Реєстру.

Реєстр аудиторських фірм розміщується на офіційному веб-сайті НКЦПФР та доступний за посиланням.

Також вважаємо за необхідне зазначити, що Комісія підготувала зміни до Ліцензійних умов торговця цінними паперами. Відповідний доопрацьований проект змін було опубліковано на офіційному веб-сайті Комісії 04.12.2015 року.

З набранням чинності вказаними змінами Ліцензійними умовами буде визначено наступні вимоги щодо опублікування на власній веб-сторінці річної фінансової звітності та аудиторського висновку з опублікуванням у періодичному або неперіодичному виданні.

Річна фінансова звітність, засвідчена ліцензіатом (крім банку та товариств, у яких звітний період (рік) з дати створення не настав) разом з аудиторським висновком має бути опублікована (у повному обсязі) на власній веб-сторінці або веб-сайті не пізніше ніж до 30 квітня наступного за звітним року у вигляді файлів формату PDF та перебувати у вільному доступі, у цілодобовому режимі на власній веб-сторінці або веб-сайті за кожний звітний період протягом п’яти років з дати її оприлюднення. Крім того, буде запроваджено обов’язок письмово повідомляти Комісію у довільній формі протягом п’яти днів з дати опублікування з зазначенням веб-сторінки або веб-сайта, періодичного або неперіодичного видання, в яких було оприлюднено зазначену інформацію.

Згідно проекту аудиторський висновок щодо річної фінансової звітності повинен відповідати Вимогам до аудиторського висновку, що подається до НКЦПФР при отриманні ліцензії, затвердженим рішенням НКЦПФР від 12.02.2013 року № 160.

Поділитись: