Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія планує внести зміни до Положення про депозитарну діяльність

На офіційному сайті НКЦПФР 20.02.2017 року оприлюднено проект рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної діяльності».

Серед іншого, проект містить запропоновані ПАРД нововведення:

  • Пропонується врегулювати порядок оформлення довіреності від фізичної особи та юридичної особи, яка підтверджує повноваження представника такої особи, та подається депозитарній установі відповідно до законодавства при відкритті рахунку в цінних паперах та/або призначенні керуючого/розпорядника рахунком.
  • Дати можливість депозитарним установам виключити із пакету документів для відкриття рахунку в цінних паперах анкету рахунку в цінних паперах в паперовому вигляді.
  • Пропонується, щоб анкета рахунку депонента могла формуватися депозитарною установою самостійно в електронному вигляді на підставі документів, отриманих від депонента під час встановлення ділових відносин.
  • Передбачити можливість подання юридичною особою нерезидентом для відкриття рахунку  authorised signatories list замість 1) копії легалізованих документів, що підтверджують повноваження осіб, які мають право діяти від імені юридичної особи без довіреності, 2) оригіналу або копії довіреності розпорядника рахунку в цінних паперах, виданої та підписаної керівником юридичної особи, якщо розпорядником рахунку не є керівник цієї юридичної особи та 3) картки із зразками підписів розпорядників рахунку в цінних паперах та відбитка печатки (у разі її наявності), засвідченої нотаріально.
  • Передбачати, що юридичні особи-резиденти, установчі документи яких оприлюднені на порталі електронних сервісів, установчий документ в паперовій формі не подають для відкриття рахунку та/або при внесенні змін.
  • Передбачити механізм створення електронних копій документів, що подаються депозитарній установі для відкриття рахунків у цінних паперах.

Також, Асоціацією запропоновано уточнити норму щодо відкриття рахунку у цінних паперах фізичній особі - резиденту, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і в паспорті якої зроблено відмітку про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта. Так, пропонуємо визначити, що у такому випадку фізична особа – резидент обов’язково надає для зняття копії свій паспорт з відповідною відміткою за формою, визначеною законодавством.

 

Крім того, НКЦПФР пропонує виключити з Положення норми щодо отримання та виконання рішень Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про граничний обсяг (збільшення граничного обсягу) цінних паперів іноземного емітента, що допущені для обігу на території України, з метою приведення Положення у відповідність до вимог законодавства про порядок допуску цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України.

 

У разі наявності у Вас пропозицій або зауважень до зазначеного проекту рішення НКЦПФР просимо надсилати їх на адресу [email protected] до  2 березня включно.

Поділитись: