Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Оновлено примірні внутрішні документи депозитарної установи, розроблені ПАРД

Відповідно до Порядку направлення акціонерним товариством повідомлень акціонерам через депозитарну систему України, затвердженого рішенням Комісії від 07.03.2017  № 148 (далі – Рішення № 148), передбачено внесення змін до внутрішніх документів депозитарних установ у відповідність до норм, встановленим Рішенням №148.

У внутрішніх документах депозитарної установи має бути чітко зазначено спосіб направлення повідомлень акціонерного товариства депонентам, що є акціонерами,  отриманих від Центрального депозитарію.

Депозитарна установа може передбачити у внутрішніх документах один із таких способів направлення копії повідомлення акціонерного товариства:

  • направлення електронного листа з адреси електронної пошти для направлення повідомлень на зазначену в анкеті рахунку в цінних паперах або договорі про обслуговування/відкриття рахунку в цінних паперах адресу електронної пошти депонента.
  • направлення з номера телефону для направлення повідомлень текстового повідомлення, що містить порядок ознайомлення з копією повідомлення, на номер контактного мобільного телефону депонента, якому направляється повідомлення, що зазначений в анкеті рахунку в цінних паперах або договорі про обслуговування/відкриття рахунку в цінних паперах.

Адреса електронної пошти для направлення повідомлень або номер телефону для направлення повідомлень має бути зазначений депозитарною установою в анкеті рахунку в цінних паперах у Центральному депозитарії як такий, з якого депозитарна установа забезпечує направлення повідомлень через депозитарну систему України та розміщений на веб-сайті Центрального депозитарію відповідно до його внутрішніх документів.

Датою набрання чинності Рішення № 148 є 18.04.2017 року (опублікування – Офіційний вісник України, 2017, №31 (18.04.2017), ст.  978).

Протягом наступних трьох місяців (отже, до 18.07.2017 року), депозитарним установам необхідно привести свої внутрішні документи у відповідність до Рішення № 148.

Впродовж наступних чотирьох місяців (отже, до 18.08.2017 року), депозитарним установам необхідно здійснити дії щодо приведення договорів про обслуговування рахунку в цінних паперах, укладених депонентами до набрання чинності цим рішенням, у відповідність до цього Рішення № 148.

Звертаємо вашу увагу, що доведення до відома депонентів інформації про необхідність внесення змін до договорів про обслуговування рахунку в цінних паперах здійснюється шляхом розміщення відповідного повідомлення на власній веб-сторінці депозитарної установи в мережі Інтернет та направлення такого повідомлення депонентам.

 

У зв’язку із вищенаведеним Асоціацією оновлено проект Положення про депозитарну діяльність депозитарної установи та проект Договору про обслуговування рахунку в цінних паперах, з урахуванням норм Рішення № 148, які можна завантажити на сайті ПАРД у розділі Методичні матеріали з депозитарної діяльності.

Для наочності та зручності використання, Асоціацією розроблено блок-схему щодо направлення акціонерним товариством повідомлення акціонерам через депозитарну систему України.

Зауваження та пропозиції щодо розроблених внутрішніх документів ДУ, ви можете висвітлити за допомогою електронної адреси [email protected] або за номерами телефонів ПАРД (внутр.113). 
Поділитись: