Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія пропонує зміни до Положення про депозитарну діяльність в частині особливостей проведення операцій у зв'язку з обов'язковим викупом акцій

05.07.2017 року на офіційному  сайті НКЦПФР оприлюднено проект змін до Положення про провадження депозитарної діяльності затвердженого рішенням НКЦПФР № 735.

У зв’язку із набранням чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах від 23.03.2017 № 1983-VIII, підготовлено проект змін до Рішення № 735.

Змінами, зокрема, передбачено урегулювання взаємовідносин ЦД та ДУ при проведенні процедури сквіз-аут.

Проектом передбачено зміни щодо умов та порядку унесення змін до системи депозитарного обліку при обслуговуванні операцій щодо цінних паперів. Обслуговування операцій щодо цінних паперів, у тому числі обслуговування обігу цінних паперів, проведення розрахунків у цінних паперах за правочинами щодо цінних паперів, здійснюється Центральним депозитарієм, депозитарними установами, в тому числі, шляхом проведення на рахунках у цінних паперах облікових операцій:

- у разі переведення прав на акції певного акціонерного товариства на рахунок у цінних паперах заявника публічної безвідкличної вимоги про придбання акцій у всіх власників акцій цього товариства депозитарною установою, яка обслуговує рахунок у цінних паперах заявника вимоги, на цьому рахунку – за розпорядженням заявника вимоги та розпорядження Центрального депозитарію сформованого на підставі отриманого від відповідного товариства повідомлення про перерахування в повному обсягу заявником вимоги банківській установі грошових сум за акції, що ним придбаваються. Разом з розпорядженням заявник вимоги надає депозитарній установі копію публічної безвідкличної вимоги про придбання ним акцій у всіх власників акцій товариства.

Розпорядження, що надається заявником вимоги, має містити наказ про переказ/зарахування на рахунок у цінних паперах заявника вимоги прав на акції товариства, що придбаваються заявником вимоги, із зазначенням інформації щодо депозитарних установ, які обслуговують рахунки у цінних паперах власників акцій товариства, акції яких не підлягають придбанню заявником вимоги, інформації щодо цих осіб та їх рахунків у цінних паперах.

Також, змінами передбачено надання депозитарними установами реєстру власників цінних паперів (акціонерів) для забезпечення передання такого реєстру Центральним депозитарієм акціонерному товариству при проведенні процедури сквіз-аут.

Зауваження і пропозиції до даного проекту просимо надсилати на мейл: [email protected] у термін до 20.07.2017 року. Контактна особа – Маргарита Грищенко. 

Поділитись: