Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Зміни щодо звітності торговців про укладення «підозрілих» договорів готуються до опублікування

Рішенням НКЦПФР від 22.06.2017 року № 460 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку» затверджено зміни, зокрема, до Положення про порядок складання та подання адміністративних даних щодо діяльності торговців цінними паперами до НКЦПФР (рішення НКЦПФР від 25.09.2012 року № 1283). 

Зміни направлені на реалізацію можливості подання до НКЦПФР інформації про укладення торговцем цінними паперами «підозрілих» договорів.

Нагадаємо, визначення поняття «підозрілий» договір та відповідна вимога про звітність міститься у Правилах (умовах) провадження діяльності з торгівлі цінними паперами (рішення НКЦПФР від 12.12.2006 року № 1449). Цим же рішенням передбачено внесення змін до Правил в частині критеріїв «підозрілості» договорів, предметом яких є лістингові цінні папери або цінні папери, які використовуються для розрахунку біржового фондового індексу. Коридор допустимого відхилення звужується з 30% до 20%.  

Таким чином, з набранням чинності цим рішенням торговець цінними паперами буде зобов’язаний подавати до НКЦПФР інформацію про укладення на позабіржовому ринку такого договору, який відповідає визначенню «підозрілий» договір, за формою, встановленою додатком 14 до Положення № 1283 (новий додаток, запроваджений цими змінами). Вказана довідка подаватиметься протягом трьох робочих днів з дати укладення у складі нерегулярних адміністративних даних.

Звертаємо Вашу увагу на те, що формою цієї довідки передбачено обмеження строку «придатності» ціни (біржового курсу або ціни закриття), з якою необхідно порівнювати поточну ціну договору для визначення відсотка відхилення – 12 місяців. Тобто якщо протягом останніх 12 місяців біржовий курс/ціна закриття цінного папера не розраховувались, то такий договір не визнається «підозрілим».   

Отже, аналіз договору на дату його укладення рекомендується здійснювати за таким алгоритмом:



Необхідно також зазначити, що виходячи з визначення поняття «підозрілий» договір, таким може бути як укладений на позабіржовому ринку договір, так і біржовий контракт. Тому з метою збереження принципу розподілу звітності, за яким біржа звітує про біржові контракти, торговець цінними паперами звітує про позабіржові договори, цим же рішенням внесено також зміни до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання відповідних документів до НКЦПФР (рішення НКЦПФР від 25.09.2012 року № 1284). Тобто про «підозрілі» договори, що укладені на фондовій біржі, звітуватиме сама фондова біржа.

Рішення НКЦПФР від 22.06.2017 року № 460 набере чинності з дня його офіційного опублікування. Про дату набрання чинності Асоціація повідомить додатково.

 

Нагадаємо, Асоціація публікувала відповідь НКЦПФР на запит ПАРД щодо «підозрілих» договорів у розділі «Консультації».

Також на веб-сайті ПАРД розміщено допоміжний інструмент для торговців цінними паперами – сервіс перевірки ціни цінного папера

Поділитись: