Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР роз’яснює питання щодо проведення ідентифікації ТЦП

ПАРД направила запит до Комісії стосовно надання офіційних роз’яснень щодо здійснення ідентифікації клієнтів (другої сторони договору) торговцями цінними паперами.

У запиті ПАРД зазначалось, що згідно із пунктом 3 Розділу VІ Рішення № 309, під час укладання дилерського договору або договору в рамках провадження брокерської діяльності між двома торговцями цінними паперами як на організованому, так і на неорганізованому ринку цінних паперів, кожен з торговців цінними паперами ідентифікує та верифікує своїх клієнтів, які звертаються за наданням послуг до суб’єкта первинного фінансового моніторингу або користується послугами суб'єкта первинного фінансового моніторингу.

Отже, при укладанні договору купівлі-продажу цінних паперів між торговцями цінними паперами, що діють в інтересах своїх клієнтів, кожен з торговців ідентифікує свого клієнта, та при здійсненні правочину, торговці цінними паперами ідентифікують один одного. 

У випадку, якщо договір купівлі-продажу цінних паперів укладається між торговцями цінними паперами, з однієї сторони якого виступає торговець в інтересах клієнта, а з іншої – торговець цінними паперами, що діє в своїх інтересах, ідентифікація проводиться наступним чином. Торговець цінними паперами ідентифікує свого клієнта. При здійсненні правочину, торговці цінними паперами ідентифікують один одного. Питання виникло у наступному.

Чи необхідно ідентифікувати торговцю, що діє в своїх інтересах, клієнта другої сторони договору (тобто клієнта торговця цінними паперами, що виступає в його інтересах) при здійсненні правочинів щодо купівлі-продажу цінних паперів?

 

НКЦПФР у своїй відповіді зазначила, що ТЦП здійснюють ідентифікацію та верифікацію клієнта (другої сторони договору) за дилерським договором та клієнта (другої сторони договору) за договором на виконання, у разі якщо фінансова операція здійснюється на суму, що є більшою ніж 150 000 грн.

Таким чином, якщо сума правочину не перевищує 150 000 грн., ТЦП, що діє в своїх інтересах, клієнта другої сторони договору (клієнта ТЦП, що виступає в його інтересах) ідентифікувати не потрібно.

 

Детальніше із скан-копією листів ви можете ознайомитись у розділі Питання-відповіді

Поділитись: