Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР відповіла на запит ПАРД щодо місця виконання біржових контрактів, укладених в режимі аукціону

На запит професійних учасників ПАРД звернулась до НКЦПФР з проханням надати роз’яснення щодо місця виконання біржового контракту, укладеного на фондовій біржі в режимі одностороннього аукціону.

Положенням про функціонування фондових бірж (рішення НКЦПФР від 22.11.2012 року № 1688) передбачено можливість укладення біржових контрактів в режимі одностороннього аукціону - режим проведення біржових торгів, який передбачає конкурсний спосіб організації торгівлі, за яким ініціатор аукціону здійснює продаж або купівлю цінних паперів на умовах конкурентних пропозицій інших учасників аукціону.

При цьому виконання біржових контрактів (договорів), укладених на односторонніх аукціонах, здійснюється без дотримання режиму «поставка проти оплати» (п. 9 розділу І цього Положення).

У внутрішньому обліку торговця цінними паперами поля «місце укладання договору» та «місце виконання договору» відокремлені, оскільки теоретично договір може бути укладено поза фондовою біржею з виконанням на фондовій біржі. Тому в контексті зобов’язання торговця цінними паперами звітувати про виконані поза фондовою біржею договори, виникло запитання, чи не трактуватиметься регулятором виконання біржових контрактів без залучення центрального контрагента як виконання такого контракту поза фондовою біржею.

У своєму листі НКЦПФР роз’яснює, що місцем виконання біржового контракту, укладеного на фондовій біржі у режимі одностороннього аукціону, є фондова біржа.

Враховуючи це, Асоціація прийшла до висновку, що торговець цінними паперами не повинен звітувати до Комісії про виконання таких біржових контрактів у складі нерегулярних адміністративних даних.

Зі скан-копією запиту та відповіді можна ознайомитись у розділі Питання-відповіді

Поділитись: