Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Набрали чинності зміни до порядку погодження набуття істотної участі у професійному учаснику

У зв’язку з опублікуванням в Офіційному віснику України № 67 від 29.08.2017 року набрало чинності рішення НКЦПФР від 27.06.2017 року № 490 «Про затвердження Змін до Порядку погодження набуття особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) в його органах управління». 

Цими змінами відкориговано перелік випадків, у яких набуття або збільшення істотної участі в професійному учаснику фондового ринку потребує отримання погодження Комісії. Відтепер погодження необхідно отримувати у таких випадках:

  1. прямого набуття та/або збільшення істотної участі у статутному капіталі професійного учасника фондового ринку;
  2. одночасного прямого та опосередкованого володіння участю, що становить у сукупності істотну участь у професійному учаснику фондового ринку;
  3. опосередкованого набуття та/або збільшення істотної участі, якщо особа:
  • набуває незалежно від формального володіння можливість значного (вирішального) впливу на керівництво чи діяльність професійного учасника;
  • та/або здійснює контроль прямо або через інших осіб одного або декількох власників професійного учасника фондового ринку;
  • та/або якщо особа має істотну участь у розмірі 25 і більше відсотків серед власників юридичних осіб у структурі власності професійного учасника ринку цінних паперів (для кінцевих власників).

Погодження Комісією набуття опосередкованої істотної участі отримувати не потрібно, якщо власник такої участі має опосередковану істотну участь у професійному учаснику фондового ринку, але не здійснює контроль та/або не є кінцевим бенефіціарним власником, що володіє 25% і більше.

Інший суттєвий блок змін стосується вимог до фінансового стану заявника та документів, що його підтверджують.

Вимоги до фінансового стану встановлюються лише до прямих власників та кінцевих бенефіціарних власників професійного учасника. Документи для підтвердження майнового стану для осіб в середині ланцюжка власності не подаватимуться.

В Порядку з’явилось таке обмеження: до власних коштів заявника - фізичної особи для підтвердження фінансового (майнового) стану відповідно до цілей цього Порядку не можуть входити кошти (майно), отримані за договорами позики, кредиту та іншими правочинами, за якими такі кошти підлягають поверненню.

Заявник (фізична або юридична особа) повинен мати достатньо власних коштів, щоб забезпечувати можливість особи в майбутньому надавати в разі потреби додаткову фінансову підтримку професійному учаснику фондового ринку незалежно від того, яким чином набувається, збільшується істотна участь. Точний обсяг коштів для майбутньої фінансової підтримки при цьому Порядком не встановлюється, але достатність коштів має бути задекларована у документах, що подаються для підтвердження фінансового стану.

Слід також звернути на те, що для документів щодо оцінки майна встановлено термін «придатності» - 2 місяці з дати складання.

Крім цього, внесено зміни до критеріїв ділової репутації юридичних осіб – заявників. Відтепер, у разі відсутності у структурі власності юридичної особи контролера (50%+) та/або кінцевого бенефіціарного власника (25%+) визнаватись не бездоганною буде ділова репутація керівника (при колегіальному виконавчому – голови та членів виконавчого орану), якщо вони виконували свої функції станом на будь-яку дату протягом одного року, що передує таким подіям:

  • прийняття рішень про банкрутство (примусову ліквідацію) фінансової установи;
  • призначення тимчасового керівника (тимчасової адміністрації);
  • застосування санкції у вигляді анулювання (відкликання) відповідної ліцензії на ринку фінансових послуг (крім анулювання ліцензії у зв'язку з нездійсненням ліцензіатом певного виду діяльності на ринку фінансових послуг), що не була скасована у встановленому законодавством порядку.

З порівняльною таблицею змін можна ознайомитись за посиланням.   

Поділитись: