Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Доходи юридичних осіб - нерезидентів від погашення державних ЦП звільнені від оподаткування

 З 10 вересня 2017 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів нерезидентів - інвесторів у цінні папери» № 2146-VIII від 07.09.2017 року.

Вказаним Законом внесено зміни до підпункту 141.4.10 пункту 141.4 статті 141 Податкового кодексу України, який передбачав звільнення від оподаткування доходів нерезидентами у вигляді процентів або доходу (дисконту) на державні цінні папери або облігації місцевих позик. Змінами перелік видів звільнених від оподаткування видів доходів доповнено іншими доходами за державними цінними паперами, що виплачуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Таким чином, від оподаткування на території України звільнені доходи нерезидентів -юридичних осіб у вигляді процентів, дисконту та від погашення державних цінних паперів. При цьому доходи у вигляді прибутку від продажу державних цінних паперів, як і раніше, підлягають оподаткуванню.

Нагадаємо, доходи фізичних осіб – нерезидентів з джерелом їх походження з України оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (пп. 170.10.1 п. 170.10 статті 170 ПКУ). Згідно пп. 165.1.2 та пп. 165.1.52 проценти за державними цінними паперами та інвестиційний прибуток від операцій з державними цінними паперами не включаються до оподатковуваного доходу фізичної особи. 

Поділитись: