Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Комісія запровадить новий пруденційний норматив для торговців цінними паперами

15.09.2017 на офіційному веб-сайті НКЦПФР було опубліковано для обговорення проект рішення «Про затвердження Змін до Положення щодо пруденційних нормативів професійної діяльності на фондовому ринку та вимог до системи управління ризиками».

Змінами пропонується суттєво змінити порядок розрахунку нормативів адекватності регулятивного капіталу та капіталу першого рівня, запровадити новий пруденційний показник - норматив концентрації кредитного ризику, а також внести уточнюючі зміни до порядку розрахунку регулятивного капіталу та коефіцієнту абсолютної ліквідності.

 

1. Зміни до порядку розрахунку нормативів адекватності

Проектом передбачається зміна підходу до розрахунку нормативів адекватності регулятивного капіталу та капіталу першого рівня – враховуватимуться не лише активи, зважені на ризик (вимога до капіталу під кредитний ризик), а й  величини операційного ризику (вимога до капіталу під операційний ризик). Коефіцієнт покриття операційного ризику як окремий показник не розраховуватиметься.  

При цьому, якщо для розрахунку показника «активи, зважені на ризик» в діючій редакції всі активи розподіляються на 5 груп з відповідним коефіцієнтом зваження, то з урахуванням пропонованих змін, цей показник матиме назву «величина вимоги до капіталу установи під кредитний ризик» та включатиме активи (за мінусом тих видів активів, на які зменшується капітал першого рівня), розподілені за ступенем ризику з відповідним коефіцієнтом зваження. Тобто активи, що складають «відвернення» (активи, на які зменшується капітал першого рівня), не враховуватимуться при розрахунку зазначених нормативів.

 

2. Новий пруденційний показник - норматив концентрації кредитного ризику

Показник має на меті обмежити кредитний ризик торговця цінними паперами шляхом диверсифікації активів та обмеження розміру загальної позиції в розрізі одного контрагента.

Цей норматив розраховується для кожного окремого контрагента. Для розрахунку цього показника необхідно порахувати загальну вартість фінансової інвестиції у статутний капітал контрагента, дебіторської заборгованості цього контрагента та інших цінних паперів і доходів, нарахованих за ними (але не виплачених) цього ж контрагента. До розрахунку беруться ті активи, що обліковуються на балансі торговця цінними паперами, крім державних цінних паперів. При цьому термін «контрагент» використовується в широкому значенні та означає будь-яку особу, до якої установа має вимоги, що представлені у вигляді активів установи.

Отриману суму активів необхідно розділити на регулятивний капітал та помножити на 100. Результат – це частка активів конкретного контрагента у регулятивному капіталі (у відсотках), яка не повинна перевищувати 25% у загальному випадку. Виключення складає частка активів у банку та в іншому торговці цінними паперами – вона не може перевищувати 100%.

Норматив розраховуватиметься щодо кожного контрагента, крім фондової біржі, особи, що провадить клірингову діяльність, та Розрахункового центру. До Комісії подаватимуться результати розрахунку, вихідні дані та інформація про контрагента, у разі якщо значення нормативу концентрації кредитного ризику щодо певного контрагента перевищуватиме нормативне значення. Якщо ж установа не матиме жодного такого контрагента, для якого значення цього показника не перевищуватиме нормативного, то до Комісії подаватиметься відповідна інформація стосовно розрахунку нормативу за одним контрагентом, що не є банком або торговцем цінними паперами, та за одним контрагентом, що є банком або торговцем цінними паперами, значення нормативу концентрації кредитного ризику щодо яких є максимальним.

Показник розраховуватиметься станом на кінець останнього дня кожного місяця.

 

Нагадаємо, у серпні 2017 року Асоціація проводила серед торговців цінними паперами опитування щодо тестового розрахунку пропонованого нормативу. Результати опитування показали, що з 25 торговців цінними паперами, що взяли участь в опитуванні лише 7 компаній не мають позицій, що перевищують 25% в розрахунку на одного контрагента.

Після цього ПАРД передала до НКЦПФР знеособлені результати розрахунків разом з пропозиціями (завантажити копію листа ПАРД) та при повторному розгляді проекту на Комітеті НКЦПФР висунула пропозицію передбачити перехідний період для торговців цінними паперами та відтермінувати набрання чинності нормативним значенням для цього показника.

Пропозиція Асоціації була врахована. Проект рішення про затвердження змін передбачає набрання чинності змінами з 01 лютого 2018 року, крім пунктів, що встановлюють нормативне значення показника - 25% (на будь-яких контрагентів, крім елементів інфраструктури) та 100% (на банки та торговців цінними паперами), які наберуть чинності з 01 травня 2018 року.

Тобто у період з 01.02.2018 до 01.05.2018 року торговці розраховуватимуть новий показник та звітуватимуть про нього до НКЦПФР, але відповідальність за порушення нормативу може бути застосована лише після 01.05.2018 року.

 

Проектом також передбачено ряд змін технічного характеру. З повним переліком змін, що пропонуються проектом, можна ознайомитись в порівняльній таблиці за посиланням.

У випадку наявності пропозицій та зауважень до проекту просимо направити їх на адресу [email protected] (контактна особа – Олена Велика) в термін до 29.09.2017 року (включно). 

Поділитись: