Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР та Держфінмоніторинг роз’яснюють питання щодо припинення ділових відносин

ПАРД отримала відповіді від НКЦПФР та Держфінмоніторингу на запит щодо надання офіційних роз’яснень стосовно припинення ділових відносин СПФМ з клієнтом з урахуванням специфіки професійної діяльності депозитарних установ.

Відповідно до підпункту 12) пункту 1 статті 1 Розділу І ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон), ділові відносини - відносини між клієнтом та суб’єктом первинного фінансового моніторингу (далі – СПФМ), що виникли на підставі договору (у тому числі публічного) про надання фінансових або інших послуг.

Керуючись нормами статті 10 Розділу ІІ Закону, СПФМ зобов’язаний, в тому числі:

  • відмовитися від встановлення (підтримання) ділових відносин (у тому числі шляхом розірвання ділових відносин) або проведення фінансової операції у разі, коли здійснення ідентифікації та/або верифікації клієнта (у тому числі встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників (контролерів), є неможливим або якщо у СПФМ виникає сумнів стосовно того, що особа виступає від власного імені;
  • відмовити клієнту в обслуговуванні (у тому числі шляхом розірвання ділових відносин) у разі встановлення факту подання ним під час здійснення ідентифікації та/або верифікації клієнта (поглибленої перевірки клієнта) недостовірної інформації або подання інформації з метою введення в оману СПФМ.

СПФМ має право відмовитися:

  • від проведення фінансової операції у разі, якщо фінансова операція містить ознаки такої, що згідно з цим Законом підлягає фінансовому моніторингу;
  • від встановлення (підтримання) ділових відносин (у тому числі шляхом розірвання ділових відносин) або проведення фінансової операції у разі ненадання клієнтом необхідних для вивчення клієнтів документів чи відомостей або встановлення клієнту неприйнятно високого ризику за результатами оцінки чи переоцінки ризику.

Метою надсилання такого запиту є практична проблематика при провадженні депозитарної діяльності депозитарної установи, а саме те, що рахунок у цінних паперах неможливо закрити, якщо на ньому обліковуються цінні папери. При цьому, депоненти довгий час можуть не виходити на зв'язок із депозитарними установами, що в свою чергу унеможливлює здійснення уточнення інформації про клієнта та актуалізації даних про такого клієнта.

Держфінмоніторинг у листі-відповіді посилається на статтю 10 Розділу ІІ Закону щодо припинення ділових відносин.

НКЦПФР у своїй відповіді зазначає, що у договорі про обслуговування рахунку в цінних паперах мають бути зазначені умови розірвання такого договору, що і буде моментом припинення таких ділових відносин. Умовою розірвання такого договору є відсутність цінних паперів на рахунках депонентів. 

У разі відсутності цінних паперів на рахунках клієнтів, ділові відносини можуть бути розірвані шляхом закриття рахунку без розпорядження депонента про закриття рахунку в цінних паперах у порядку, передбаченому договором про обслуговування рахунку в цінних паперах та законодавчими актами.

Детальніше із листами можна ознайомитись у розділі Питання-відповіді

Поділитись: