Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Рада ПАРД підтримала запровадження в Україні інституту номінального утримувача

ПАРД надіслала звернення до Голови Верховної Ради України з проханням включити до порядку денного засідання ВРУ та сприяти ухваленню законопроекту №6141.

Нагадаємо, 27.02.2017 року до ВРУ внесено проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» (реєстр. №6141).

Метою вказаного законопроекту є сприяння залученню іноземних інвестицій через спрощення процедури іноземного інвестування в Україні, забезпечення захисту іноземних інвестицій внаслідок запровадження правильного правового режиму обліку права власності на цінні папери клієнтів глобальних зберігачів, розкриття інформації щодо кінцевих власників (бенефіціарів) активів.

Серед основних норм законопроекту варто виділити такі:

  • Запроваджується новий тип рахунку в цінних паперах – рахунок номінального утримувача, який відкривається іноземному фінансовому посереднику, що відповідає встановленим вимогам (зареєстрований в державі ЄС та/або члена FATF/MONEYVAL, інші визначені законом та НКЦПФР критеріям).
  • На рахунку номінального утримувача обліковуються права на цінні папери, що належать клієнтам номінального утримувача із особливим режимом захисту від звернення стягнення.
  • Встановлюється обов’язок номінального утримувача розкривати інформацію про власників у визначених випадках та на запити державних органів, а також відповідальність за невиконання відповідних вимог.

Поділитись: