Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

НКЦПФР відповіла на запит ПАРД щодо розкриття інформації про структуру власності ліцензіата

У зв’язку з набранням чинності з 13.10.2017 року змінами до Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами (рішенням НКЦПФР від 10.08.2017 № 583) ПАРД звернулась до НКЦПФР із запитом та отримала такі відповіді на запитання.

Питання 1: Чи виникає у торговця цінними паперами обов’язок подавати до Комісії протягом 20 робочих днів оновлену Довідку про прямих власників та власників з істотною участю у структурі власності заявника (ліцензіата) (додаток 9 до Порядку та умов), якщо змін зазнала лише інформація з таблиці 2 «Інформація про юридичних осіб, у яких заявник (ліцензіат) має частку у статутному (складеному) капіталі цих юридичних осіб», а структура власності ліцензіата не змінилась?

Відповідь НКЦПФР: Так, ліцензіат повинен надавати довідку про прямих власників та власників з істотною участю у структурі власності заявника (ліцензіата) у разі виникнення будь-яких змін щодо інформації про юридичних осіб, у яких заявник (ліцензіат) має частку у статутному (складеному) капіталі цих юридичних осіб.

Питання 2: Яка дата вважається датою набуття істотної участі для ТОВ та для АТ? Чи заповнюється вказана колонка, якщо участь не є істотною, тобто складає менше 10% статутного капіталу ліцензіата?

Відповідь НКЦПФР:  

- для власника торговця цінними паперами, створеного у формі ТОВ, такою датою є дата внесення змін до ЄДР щодо структури власності самого ліцензіата або його власників (у разі розкриття інформації щодо дати набуття істотної участі опосередкованим власником),

- для акціонера ліцензіата або власника ліцензіата у формі АТ – це дата зарахування акцій на його рахунок у цінних паперах.

Якщо особа володіє участю менше 10% статутного (складеного) капіталу товариства, то колонка 5 таблиці 1 додатку 9 до Порядку не заповнюється.

Питання 3: У колонці 10 таблиці 1 згідно пояснень, наведених під таблицею, необхідно зазначити відсоток участі особи в заявнику (ліцензіаті) та навести опис непрямої участі. Яку саме інформацію щодо непрямої участі необхідно навести, якщо опис ланцюжка володіння зазначається в колонці 9 та детальний розрахунок опосередкованої участі надається в окремій таблиці - примітці до таблиці 1?  

Відповідь НКЦПФР: Згідно з додатком 9 до Порядку та умов у колонці 10 таблиці 1 зазначається сукупний відсоток участі особи в заявнику (ліцензіаті) та дається опис непрямої участі у випадку, якщо особа є власником істотної участі незалежно від формального володіння та/або є власником істотної участі у зв’язку з передаванням їй прав голосу за дорученням.

Окрім того, Асоціація оновила зразок заповнення Довідки про прямих власників та власників з істотною участю у структурі власності заявника (ліцензіата), з яким можна ознайомитись у розділі Методичні матеріали з торгівлі ЦП та Методичні матеріали з депозитарної діяльності.

У своєму запиті до НКЦПФР Асоціація просила розглянути його та надати свої зауваження та пропозиції. НКЦПФР у своєму листі звернула увагу на порядок розрахунку опосередкованої участі. При доопрацюванні зразка це зауваження було враховано.  

Зі скан-копією запиту ПАРД та відповіді НКЦПФР можна ознайомитись в розділі Питання-відповіді.
Поділитись: