Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Порядок дій нотаріусів при проведенні процедури сквіз-аут

У зв’язку із прийняття Закону України від 23.03.2017 № 1983-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» та запровадженням процедури «сквіз-аут» Міністерство юстиції України Наказом №3851/5 від 04 грудня 2017 року затвердило зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Зокрема, Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України доповнено главою 15-1 «Накладання та зняття заборони щодо відчуження грошових сум», яка:

1. встановлює перелік документів, на підставі яких нотаріуси здійснюватимуть накладання заборони на відчуження грошових сум, які будуть зараховані на рахунок умовного зберігання (ескроу):

  • публічна безвідклична вимога;
  • засвідчені депозитарною установою або Центральним депозитарієм цінних паперів, якщо акції, що придбаваються, зберігаються Центральним депозитарієм як уповноваженим на зберігання: документи про вид обмеження (обтяження), яке накладено на акції, що придбаваються та інформація про особу, в інтересах якої накладено обмеження (обтяження) та/або якою накладено обмеження (обтяження) на акції, що придбаваються.

Накладення такої заборони проводиться шляхом вчинення посвідчувального напису на публічні безвідкличній вимозі. Один примірник публічної безвідкличної вимоги з написом нотаріуса про накладення заборони на відчуження грошових сум видається заявнику вимоги, інший залишається у справах нотаріуса;

2. врегульовує питання реєстрації змін предмета обтяження.

За заявою заявника вимоги у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна здійснюється реєстрація заміни предмета обтяження у разі, якщо в цьому реєстрі зареєстровано обтяження/обмеження на акції, щодо яких заявлено публічну безвідкличну вимогу. Реєстрація заміни предмета обтяження здійснюється шляхом заміни акцій як предмета обтяження на грошові кошти.

3. врегульовує питання зняття заборони відчуження грошових сум та реєстрації припинення обтяження.

Зняття заборони відчуження грошових сум та реєстрації припинення обтяження здійснюється на підставі заяви обтяжувача (особи, в інтересах якої встановлено обмеження/обтяження, та/або осіб, якими встановлено обмеження/обтяження) та на підставі документа про виконання вимоги обтяжувача. Якщо заборону знімає нотаріус, який її не накладав, він направляє за місцем зберігання справи, що містить відомості про накладання заборони, повідомлення про зняття заборони. При знятті заборони на примірнику документа про виконання вимоги обтяжувача, що залишається у справах нотаріуса, проставляються відмітка про зняття заборони, дата, підпис нотаріуса та його печатка.

Дані зміни, окрім окремих аспектів проведення процедури «сквіз-аут» врегульовують і певні питання отримання спадщини та відчуження нерухомості, яка знаходиться на тимчасово окупованій території та зоні АТО. Наказ набрав чинності 8 грудня 2017 року.

Поділитись: