Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ВРУ прийнято ЗУ «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність»

21.12.2017 року ВРУ прийнято ЗУ «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» № 6016-д (далі – Закон).

Законом передбачено створення Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю, що складається з Ради нагляду за аудиторською діяльністю та Інспекції із забезпечення якості.

Також, Законом передбачено новий порядок ведення Реєстру.  Суб’єкти аудиторської діяльності можуть надавати аудиторські послуги лише після включення до такого Реєстру. Відомості до Реєстру вносяться Аудиторською палатою України.

Реєстр складається з таких розділів:

  • аудитори;
  • суб’єкти аудиторської діяльності;
  • суб’єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності;
  • суб’єкти аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Зазначимо, що НКЦПФР були офіційно надані пропозиції до Закону стосовно включення професійних учасників ринку цінних паперів до підприємств, що становлять суспільний інтерес. Метою таких пропозицій було обмеження вибору замовлення аудиторських послуг професійними учасниками до одного з розділів Реєстру, а саме аудиторських фірм, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

В свою чергу, ПАРД було направлено лист до Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики (від 07.12.2017 № 122-01) з обґрунтованими поясненнями стосовно необ’єктивності наданих пропозицій НКЦПФР.

Відповідно до остаточної редакції прийнятого Закону, професійні учасники ринку цінних паперів, «підпадають» під обов’язковий аудит, як інші фінансові установи, і мають можливість користуватись послугами суб’єктів аудиторської діяльності, що включені до розділів Реєстру, а саме:

  • суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності;
  • суб’єктів аудиторської діяльності, які мають право проводити обов’язковий аудит фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес.

Поділитись: