Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо звітності небанківських фінансових установ, які отримали генеральну валютну ліцензію

Як повідомлялось, Національний банк України постановою Правління від 21 грудня 2017 року № 137 затвердив нову редакцію Положення про порядок надання небанківським фінансовим установам (НФУ) та національному оператору поштового зв’язку генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, що набрало чинності 28.12.2017 року.

Положенням, зокрема, посилено вимоги до небанківських фінансових установ для отримання генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, яким повинні відповідати і дійсні ліцензіати.

Згідно нових вимог до фінансового стану (пункт 30 розділу ІV) небанківська фінансова установа не повинна мати:

  1. фінансових інвестицій в капіталі ключових учасників у її структурі власності, сумарний розмір яких перевищує 25 % власного капіталу небанківської фінансової установи;
  2. заборгованості зі сплати податків і зборів.

До ключових учасників юридичної особи відносяться будь-яка фізична особа, яка володіє корпоративними правами такої юридичної особи, юридична особа, яка володіє двома і більше відсотками корпоративних прав такої юридичної особи, зокрема, якщо:

  • юридична особа має більше ніж 20 учасників - фізичних осіб, то ключовими учасниками є 20 учасників - фізичних осіб, частки яких є найбільшими;
  • однакові за розміром пакети корпоративних прав юридичної особи належать більше ніж 20 учасникам - фізичним особам, ключовими учасниками є всі фізичні особи, які володіють двома і більше відсотками корпоративних прав такої юридичної особи;
  • вважається, що публічна компанія не має ключових учасників.

Також встановлено обов’язок небанківської фінансової установи при зміні власників з істотною участю та при збільшенні розміру власного (статутного та/або додаткового) капіталу подавати до НБУ інформацію про джерела походження коштів для формування власного капіталу (перелік документів встановлений Положенням).

Окремо зауважимо, що збиткова діяльність протягом попереднього року більше не є підставою для відмови у видачі або анулювання ліцензії за умови дотримання професійним учасником фондового ринку вимог до розміру власного капіталу на рівні 5 млн. гривень.

Варто зазначити, що термін для подання до НБУ річної фінансової звітності та аудиторського висновку продовжено до 1 квітня, чим враховано пропозиції ПАРД щодо приведення термінів у відповідність до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність».

Ще одною новацією Положення є встановлення вимог до ділової репутації небанківської фінансової установи, її керівників і власників істотної участі. Так, свідченням небездоганної ділової репутації вважатиметься істотне володіння фінансовою установою, її керівниками та власниками істотної участі, або факт обіймання посад в банку, у якого було відкликано ліцензію за недостовірну інформацію або систематичні порушення, або який був віднесений до категорії неплатоспроможних з визначених Положенням підстав. Також ознакою небездоганної ділової репутації вважатиметься володіння істотною участю, або обіймання посад в іншій небанківській фінансовій установі у разі застосування до неї заходів впливу у формі призначення тимчасового адміністратора, анулювання (відкликання) ліцензії або виключення з реєстру фінансових установ. 

Зазнали суттєвих змін і вимоги до структури власності ліцензіата. Зокрема, структура власності небанківської фінансової установи є непрозорою, якщо:

  1. неможливо визначити всіх власників істотної участі в небанківській фінансовій установі через наявність у структурі власності небанківської фінансової установи трастових конструкцій. Трастовою конструкцією (трастом) є заснований на правочині (трастовому договорі, трастовій декларації) режим володіння/управління майном, який передбачає розщеплення права власності на юридичне право власності, яке передається довірчому керуючому, та бенефіціарне право власності, яке передається вигодоодержувачам (бенефіціарам). Під юридичним правом власності розуміється право юридичного володіння, користування та розпорядження майном на користь та в інтересах вигодоодержувачів (бенефіціарів), а під бенефіціарним правом власності - право отримання будь-якої вигоди від майна;
  2. структура власності небанківської фінансової установи є циклічною. Циклічна - це така структура власності небанківської фінансової установи, у якій неможливо встановити всіх кінцевих власників істотної участі в небанківській фінансовій установі (фізичних осіб, юридичних осіб, у структурі власності яких немає інших власників істотної участі в небанківській фінансовій установі, визначених відповідно до норм цього Положення) через те, що деякі чи усі ключові учасники в структурі власності володіють участю один в одному на одному або декількох рівнях / ланцюгах володіння корпоративними правами.

Національний банк має право визнати структуру власності небанківської фінансової установи непрозорою в разі неможливості встановити особу/осіб, яка/які здійснює(ють) значний вплив на управління або діяльність небанківської фінансової установи.

Окрім того, непогодження набуття істотної участі у фінансовій установі згідно вимог законодавства може стати приводом для визнання структури власності непрозорою.

При цьому, термін для щорічної звітності про структуру власності залишився незмінним – до 1 лютого.

 

Вимоги до оформлення документів

Пунктом 23 розділу ІІІ Положення встановлено наступні вимоги до оформлення документів та повідомлень, що подаються до НБУ:

  • українською мовою та без виправлень;
  • пронумеровані, прошиті та засвідчені сторінки документів у встановленому законодавством України порядку;
  • одночасно з документами на паперових носіях обов'язково подають до Національного банку електронні копії цих документів у вигляді файлів, які містять відскановані з паперових носіїв зображення документів;
  • сканування з паперових носіїв зображення документів здійснюється з урахуванням таких вимог:

  1. формат готового файла - pdf;
  2. сканована копія кожного окремого документа зберігається як окремий файл;
  3. файл повинен мати коротку назву латинськими літерами, що відображає зміст та реквізити документа;
  4. документи, що містять більше однієї сторінки, скануються в один файл;
  5. роздільна здатність сканування не нижче ніж 300 dpi.

Анкета (додаток 3) додатково надається в електронному вигляді у форматі xls або xlsx.

Електронні копії документів подаються до Національного банку на цифрових носіях інформації (компакт-дисках (CD/DVD) або USB-флеш-накопичувачах) або надсилаються засобами електронної пошти НБУ з урахуванням технічних можливостей цієї системи (за умови підключення небанківської фінансової установи до системи електронної пошти Національного банку).

 

Звертаємо увагу, підпунктом 1 пункту 4 Постанови небанківські фінансові установи зобов’язали протягом:

  • двох місяців із дня набрання чинності цією постановою подати до НБУ анкету небанківської фінансової установи за формою, наведеною в додатку 3 до Положення (тобто до 28.02.2018 року);
  • шести місяців із дня набрання чинності цією постановою забезпечити приведення своєї діяльності, структури власності, фінансового стану та ділової репутації (далі разом – діяльність) у відповідність до вимог Положення та подати до Національного банку України письмове запевнення про відповідність їх діяльності вимогам Положення (тобто до 28.06.2018 року).

Також повідомляємо, що ПАРД оновила Календар звітності торговця цінними паперами та депозитарної установи у зв’язку з цими та іншими змінами. З оновленими матеріалами можна ознайомитись у розділі Методичні матеріали з торгівлі ЦП та депозитарної діяльності

Поділитись: