Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

Щодо щорічного розкриття інформації про асоційованих осіб власників з істотною участю

Відповідно до пункту 11 розділу ІІІ Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) - діяльності з торгівлі цінними паперами (рішення НКЦПФР від 14.05.2013 № 819) ліцензіат зобов'язаний щороку до 01 квітня подавати до Комісії станом на 01 січня поточного року три довідки, які додавалися до заяви про видачу ліцензії, зокрема, про асоційованих осіб фізичної особи - власника з істотною участю у заявника (ліцензіата). Ліцензійні умови депозитарної установи містять аналогічну вимогу.

Форма цієї довідки встановлена додатком 7 до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку (ринку цінних паперів) (рішення НКЦПФР від 14.05.2013 № 817).

Згідно Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» до асоційованих осіб відносяться чоловік або дружина, прямі родичі особи (батько, мати, діти, рідні брати та сестри, дід, баба, онуки), прямі родичі чоловіка чи дружини особи, чоловік або дружина прямого родича.

Попередня редакція форми довідки містила обмеження щодо кола асоційованих осіб, стосовно яких розкривається інформація. В примітці до форми довідки під знаком «*» було зазначено, що вона заповнюється щодо асоційованих осіб власників істотної участі у заявника (ліцензіата), які є власниками істотної участі або керівниками (головою та членами виконавчого органу наглядової ради, керівниками служби внутрішнього аудиту) в заявнику (ліцензіаті), інших фінансових установах, а також власниками істотної участі в інших юридичних особах, які є пов'язаними особами відносно заявника (ліцензіата). Тобто до довідки заносились лише члени сім’ї власника з істотною участю, які мають стосунок до фінансового ринку. 

Рішенням НКЦПФР від 14.07.2017 р. № 522 до Порядку було внесена зміни, у тому числі змінилась примітка до цієї довідки - заповнюється щодо фізичної особи - власника з істотною участю у заявника (ліцензіата), який має пряме володіння у статутному капіталі заявника (ліцензіата) та всіх осіб, через яких здійснюватиметься (здійснюється) опосередкований контроль щодо заявника (ліцензіата).

У зв’язку з невизначеністю, що виникла в результаті внесення змін до форми довідки, ПАРД звернулась із запитом до НКЦПФР для отримання роз’яснення, щодо кого ліцензіат має розкривати інформацію у цій довідці. Відповідь регулятора буде розміщена на веб-сайті Асоціації. 

Поділитись: