Мені потрібно знати все про:
Депозитарні установи
Торгівлю цінними паперами

Календар подій

ПАРД провела семінари з питань пруденційного нагляду

Професійна асоціація учасників ринків капіталу та деривативів у рамках методичної підтримки учасників провела два семінари у Києві з питань системи пруденційного нагляду у 2018 році 24 та 30 січня. Загалом у заходах взяли участь близько 100 представників торговців цінними паперами та депозитарних установ.

З боку Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку у семінарах взяли участь:

Дмитро Тарабакін, член Комісії

Катерина Рафальська, директор Департаменту систематизації та аналізу фінансової звітності професійних учасників фондового ринку

Наталія Коваленко, заступник директора Департаменту – начальник відділу методології пруденційного та консолідованого нагляду

Людмила Онопрієнко, начальник відділу забезпечення пруденційного нагляду та управління ризиками Департаменту.

Відкриваючи перший семінар, Дмитро Тарабакін прокоментував зміну концепції сприйняття акціонерних товариств та як це вплине на пруденційні показники. Крім цього, він відзначив, що метою запровадження коефіцієнта концентрації кредитного ризику є обмеження впливу на фінансовий стан компаній можливого дефолту її контрагентів, як це відбувалось на ринку у 2008-2010 роках під час фінансової кризи. Пан Тарабакін також наголосив, що для регулятора є важливим зворотній зв'язок від професійних учасників та закликав присутніх до конструктивної співпраці у розбудові оновленого фондового ринку.

Катерина Рафальська у своїх доповідях розповіла як Комісія вивчає фінансову звітність професійних учасників та на які проблеми варто звертати увагу. Зокрема, вона відзначила, що протягом останніх двох з половиною років регулятор прикладав зусилля для роз’яснень очікувань щодо якості фінансової звітності, яка має відповідати МСФЗ. Проте, на жаль, динаміка покращення якості не є відчутною. Тому цього року вбачається за своєчасне застосування більш жорстких заходів, аніж просто роз’яснення та рекомендації. 

Питання щодо методології пруденційного нагляду під час першого заходу висвітлила Наталія Коваленко. Вона представила огляд змін до Положення щодо пруденційних показників, які наберуть чинності з 01.02.2018 року.

Наступна доповідь Людмили Онопрієнко була присвячена поточній ситуації з точки зору пруденційного нагляду на ринку. Вона представила статистичні дані щодо факторів, які найчастіше призводять до порушення нормативів, а також розповіла про типові помилки, які допускають професійні учасники при розрахунках.

Завершуючи заходи, представник ПАРД Олена Велика прокоментувала питання, на які варто звернути увагу при розрахунку пруденційних нормативів за новою методологією, а також надала практичні рекомендації щодо виконання нових норм.

Традиційно за результатами публічних заходів Асоціація підготує та направить до НКЦПФР офіційний запит щодо питань, які потребують роз’яснення.

З матеріалами заходу можна ознайомитись за посиланням
Поділитись: